14 juni

0 comments

25 tips om succesvol te verkopen met je webshop

De grootste denkfout van ondernemers is dat ze denken dat grote hoeveelheden verkeer aan de basis van een succesvolle webwinkel staan. Succesvol verkopen begint niet met je bezoekersaantallen, maar met het aantal bezoekers wat jij nodig hebt om één verkoop te maken.

Het aantal bezoekers wat je nodig hebt voor een verkoop noemen we conversie. Een laag conversie percentage betekend dat je webshop niet presteert, en dáár zit hem het probleem bij de meeste ondernemers. Natuurlijk, een onuitputtelijke mega-stroom bezoekers zou zelfs de meest waardevolle webshop nog winstgevend maken. Helaas is het internet niet de hemel voor ondernemers, maar net als de offline wereld, een omgeving waar we slim en strategisch te werk moeten gaan.

Persoonlijk koste me het bijna 7 jaar voordat ik mijn eerste echte grote slag sloeg als online ondernemer. Pas toen ging ik me richten op de boodschap van de sites, op het resultaat wat het individu zocht. Dit is de ruggengraat van ieder succesvol bedrijf. Online én offline!

In dit artikel heb ik 25 tips (eigenlijk is het bijna een stappenplan) uitgewerkt. Volg ze als je een webshop hebt of een webshop aan je online bedrijf wil toevoegen om sneller uit de startblokken te komen.

Beschouw het als basis stappen. Zorg er voor dat ze allemaal in je bedrijf aanwezig zijn. Meet daarna de resultaten en vergelijk ze met je begin situatie. Vergeet tijdens het uitwerken van ieder van de stappen nooit de volgende vragen:

  1. Wie is mijn potentiële klant?
  2. Wat zijn de grootste emotionele drijfveren van mijn potentiële klant zodat ik het hierover kan hebben.
  3. Wat is het resultaat wat deze potentiële klant zoekt? Heb het hierover in plaats van je product.

Goede marketing begint met een goed buyer persona

1. Gratis samples sturen naar influencers

We beginnen met een stukje leverage voor als je nog nauwelijks aanvoer van potentiële klanten hebt.
Op deze aardbol zijn er veel mensen die invloed kunnen uitoefenen op jouw webshop. Hierbij draait het niet om mensen met macht of mensen met veel geld. Het gaat in dit geval om de zogenoemde influencers.

Een influencer is iemand die veel invloed uitoefent op het koopgedrag van andere consumenten. Deze influencers hebben vaak een groot bereik met (online) word of mouth en hebben enorme loyale ‘aanhangers’ op hun websites. Voorbeelden van influencers zijn journalisten, vloggers, bloggers en ondernemers.

Zet influence marketing in

Om jouw online verkopen te verhogen is het inzetten van influence marketing een strategisch en handig middel. Stuur gratis samples naar influencers die op een bepaalde manier betrokken zijn bij jouw webshop. Met een sample laat jij zien dat je de influencer waardeert.

Met het sturen van een gratis sample treedt het principe van wederkerigheid in werking (één van de beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini). De ontvanger van de gratis sample voelt zich schuldig naar jou toe en is sneller bereid om jou daar iets voor terug te geven.

Hopelijk wordt jouw webshop vernoemd in één van de uitingen van de influencers. Het zou toch mooi zijn als een vlogger met duizenden abonnees een ‘review vlog’ maakt over jouw product. Of denk aan een journalist die een mooi artikel schrijft over je product.

Wanneer de daadwerkelijke influencers jou benoemen – hetzij in een artikel, in een vlog, op social media, en dergelijke – vergroot je niet alleen jouw naamsbekendheid. Er gebeurt nog iets veel beters! Deze influencers hebben veel invloed op hoe consumenten naar producten en diensten kijken. Wanneer jij genoemd wordt door deze invloedrijke mensen, stijgt de status van je product of je dienst in de ogen van andere consumenten.

2. Interview influencers

Het versturen van gratis samples naar influencers is natuurlijk niet de enige vorm van influence marketing. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met influencers om de verkopen met je webshop naar een nieuw niveau te brengen.

Interview influencers en je krijgt te maken met een win-win situatie. Jouw webshop stijgt in aanzien, maar de influencer krijgt meer bereik op andere kanalen. Dit maakt de kans op succes alleen maar groter!

De aanpak voor influence marketing

Een influencer moet je weloverwegen selecteren. Het moet iemand zijn die op een bepaalde manier betrokken is bij jouw webshop. Stel dat jij wasbare luiers verkoopt, dan zijn mama-vloggers de perfecte influencers. Praat met de influencers over hun leven, over hun werk, maar ga uiteraard ook in op jouw branche: de wasbare luiers.

Deel het interview op Youtube, zet het op je website en maak het bekend op social media. Grote kans dat de influencer er ook nog iets over zegt. Tada! Naamsbekendheid is vergroot én consumenten zijn sneller bereid om de toegevoegde waarde van je producten in te zien.

3. De statistieken analyseren

De beroemde titel ‘Big Brother is watching you’ geldt ook voor jou. Houd je consumenten nauwlettend in de gaten. Het is belangrijk dat consumenten op alle facetten van het koopproces tevreden zijn. Knelt het ergens in de aankoop? Dan is dat van grote invloed op jouw online verkopen.

Analyseer daarom je statistieken zeer nauwkeurig. Kijk waar consumenten vandaan komen en welke zoekwoorden ze gebruiken. Boots de zoektocht van consumenten op je webshop na. Vinden ze snel wat ze zoeken? Waar haken ze af?

Wanneer jij inzicht hebt in het zoekgedrag en het koopgedrag van je consumenten kan jij je webshop optimaliseren. Haken je consumenten af wanneer ze willen afrekenen? Dan is het van groot belang om wijzigingen aan te brengen in de betalingsfase. Misschien doet de betaalknop het niet of moeten mensen ontzettend veel gegevens invullen alvorens ze kunnen betalen.

Leren analyseren

Bij het starten van een webshop komen er een hoop dingen kijken. Je moet een echte all-round specialist zijn. Je moet kennis hebben van inkoop en verkoop. Je dient goed te weten hoe je jouw webwinkel moet bedienen. Je moet gevoel voor marketing hebben én ook nog eens statistieken kunnen analyseren.

Natuurlijk kan je personeel in dienst nemen. Maar als jij de webwinkel voor jezelf bent begonnen, dan is het toch essentieel dat je op meerdere gebieden kennis hebt zitten. Dat geldt ook voor het analyseren van de statistieken. Leer daarom de ins en outs van Google Analytics en optimaliseer het koopproces van je consumenten!

4. Reviews verzamelen

Consumenten kan je niet zo snel meer beïnvloeden met mooie praatjes. Consumenten zijn met name beïnvloedbaar door andere consumenten. Er wordt meer waarde gehecht aan de recensies van klanten, dan aan de informatie die jij op je webshop vermeldt. Voordat consumenten producten kopen, verrichten ze vaak eerst onderzoek. Ze kijken niet alleen naar de prijs en de informatie die jij erover vertelt, maar ook naar de ervaringen van jouw bestaande klanten. Al deze aspecten wegen potentiele klanten mee in hun besluit om bij jou iets wel of niet te kopen.

Daarom is het goed om op je webshop een ruimte in te richten waarbij mensen hun recensies kunnen achterlaten. Dan kunnen toekomstige consumenten hier gebruik van maken.

Het is belangrijk om te weten dat niet alleen consumenten waarde hechten aan recensies, maar de zoekmachines ook. De zoekmachines analyseren recensies. Heb je veel positieve recensies en scoor je gemiddeld vier van de vijf sterren? Dan is de kans groot dat je ook scoort bij de zoekmachines. Veel positieve reviews resulteren namelijk in een hogere ranking (en dus een betere vindbaarheid).

5. Een enquête uitzetten voor consumentenervaringen

Het is belangrijk om te leren van de knelpunten die consumenten hebben wanneer ze op jouw webwinkel rondneuzen. Natuurlijk kan je statistieken analyseren, maar er zijn meerdere manieren om te achterhalen waar die pijnpunten zitten. Het uitzetten van een enquête is daar een goed voorbeeld van.

Feedback krijgen van je vrienden of je familie zal nooit zo eerlijk zijn, als de feedback van onbekende consumenten. Daarom is het uitzetten van enquêtes een ideale onderzoeksmethode om eerlijke feedback over jouw webwinkel te krijgen.

Stel een duidelijke korte vragenlijst op. Er zijn verschillende online tools waarmee je gemakkelijk een vragenlijst kunt opzetten en verspreiden. Alleen nu kom je tegen het volgende probleem aan: hoe zorg je ervoor dat mensen jouw enquête willen invullen? We kunnen je een aantal tips meegeven.

Vertel duidelijk hoeveel tijd de enquête in beslag neemt. Zorg dat de vragenlijst binnen paar minuten in te vullen is. Consumenten hebben geen zin en geen tijd om enorme vragenlijsten in te vullen. En al helemaal niet wanneer ze er niks voor terug krijgen. Zet er daarom iets moois voor tegenover door bijvoorbeeld één van de invullers te verrassen met een product of door iedere invuller een kortingsvoucher te geven.

6. Adwords inzetten

Met een webwinkel is het van groot belang om online goed vindbaar te zijn. Het is niet zoals bij een fysieke winkel dat er mensen door de straat lopen en jouw winkel opmerken. Het internet is één groot winkelcentrum aan miljoenen webwinkels. Zonder actieve marketing is de kans zeer gering dat jouw webwinkel hoog in de ranking komt. Tijd om daar wat aan te doen. Adwords biedt jou kansrijke voordelen. Maak er gebruik van!

Wat is Adwords?

Adwords is een advertentieprogramma van Google. Met dit programma kan je online advertenties uitzetten. Deze advertenties komen terecht in de zoekresultaten van de internetgebruikers.

Kansrijke voordelen van Adwords

Adwords advertenties kwamen eerst aan de rechterkant van de zoekresultaten terecht. Door een wijziging staan de Adwords advertenties boven de ‘niet betaalde zoekopdrachten’. Dit maakt dat jouw online advertenties sneller opvallen en internetgebruikers er sneller op klikken.

Een advertentie kan zeer doelgroepgericht gemaakt worden. De advertenties stem je af op relevante zoekwoorden en verwijzen naar een landingspagina op jouw website. Wanneer consumenten soortgelijke zoekwoorden intikken, is de kans groot dat jouw advertentie in hun zoekresultaten verschijnt. Op een gewone dag kan je dus ontzettend veel consumenten bereiken. Wees gerust: je betaalt niet per view, maar per click.

7. Een goede PR stunt opzetten

Je kent vast wel te gekke PR stunts. Bekende voorbeelden: de Zeeman die incognito meedoet met de Fashion Week of de Hema die een mannelijk model inzet om een push up-bh te promoten.

Een goede PR stunt is ongebruikelijk, hilarisch, onverwachts en de moeite waard om te benoemen op diverse kanalen, zoals social media kanalen en nieuwssites. Jouw naamsbekendheid wordt op kort termijn enorm verhoogd en je webwinkel blijft op lang termijn goed vindbaar in de zoekmachines. Naast dat een goede PR stunt je naamsbekendheid vergroot, zet het je consumenten om in loyale klanten.

Word je er al warm van? Goed! Neus rond op internet en kijk naar toffe PR stunts. Doe inspiratie op, zet zelf een onvergetelijke PR stunt op én behaal meer omzet met je webshop!

8. Mailings versturen als webwinkel

Maak meer omzet met jouw webshop én ga aan de slag met e-mailmarketing. Verzamel e-mailadressen van potentiele en bestaande klanten. Zorg dat mensen zich kunnen inschrijven op je webshop en zorg er ook voor dat klanten deze optie voorgeschoteld krijgen wanneer ze een aankoop doen.

Wanneer je een mooie verzamellijst hebt met contacten, is het tijd om knallende content te maken. Content die verkoopt, maar waarbij de relevantie voor de maillezer niet uit het oog verloren wordt. Anders heb je meer uitschrijvers dan dat je er écht winst uithaalt. Dat is zonde.

De inhoud van een mailing

Verstuur op regelmatige basis een e-mail of een nieuwsbrief. Toon jouw nieuwste producten. Vertel leuke weetjes en informeer, motiveer en inspireer de lezer. Laat je e-maillezers meedoen met speciale winacties. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om je bestaande en toekomstige klanten met jou te binden en aan te zetten tot meer online verkopen.

De statistieken van jouw mailings worden altijd goed bijgehouden. Controleer na iedere nieuwsbrief wat heeft gewerkt en wat niet. Zo leer je jouw mails te optimaliseren en worden ze iedere keer een beetje beter!

9. Een persbericht versturen

Het versturen van een persbericht is een ideale manier om je webshop onder de aandacht te brengen van een grote groep mensen. Alleen om dit te bereiken moet je eerst de journalisten bereiken. Dat vraagt om een slimme aanpak.

Bijna alle persberichten belanden ongelezen de prullenbak in. De reden? Te veel op verkoop gericht. Houd goed in het achterhoofd dat een persbericht nieuwswaarde moeten hebben en objectief dient te zijn. Een persbericht uitsturen over jouw nieuwe product is dus allesbehalve nieuwswaardig.

Zorg dat je jouw webshop goed weet te koppelen aan het objectieve nieuws. Stel dat je een succesvolle PR stunt hebt georganiseerd, dan is een persbericht daarover nieuwswaardig. Vernoem in het bericht je webwinkel en licht in het persbericht kort toe wat je verkoopt. Tip: doe dit onderaan het persbericht. Het persbericht dient vooral in te gaan op de PR stunt. Voorkom ieder zichtbaar laagje commerciële taal. Journalisten hebben daar een neus voor.

10. Een blog beginnen als webshop

Waarom zou je een blog beginnen? Een webshop heeft toch geen blog nodig? Het gaat om het verkopen van producten én niet om het verkopen van informatie… Terechte vragen, terechte opmerkingen, maar toch schuilt er een wereld van voordelen achter een blog. Tijd om daar ook kennis mee te maken!

Een blog vergroot betrouwbaarheid

Consumenten hechten waarde aan transparantie, authenticiteit en betrouwbaarheid. Natuurlijk zijn kwalitatieve hoogwaardige producten een belangrijke indicatie voor je betrouwbaarheid. Maar dat zijn aspecten die jouw klanten pas na de eerste aankoop kunnen meten. Het is essentieel om klanten vooraf aan de aankoop te overtuigen dat jij een betrouwbare partner bent. Omarm een blog, want de kans is groot dat je hiermee je betrouwbaarheid vergroot.

Met een blog vertel je meer over je producten en je diensten. Je informeert de klant. Je bent open en eerlijk. Je laat zien dat jij een expert bent op het gebied van je producten en je diensten. Dat wekt vertrouwen op bij de consumenten.

Een blog vergroot naamsbekendheid

Een blog beantwoordt vaak veel gestelde vragen van consumenten. Consumenten zoeken vaak naar ‘Hoe…’-, ‘Wat…’-, of ‘Waarom…’-vragen. Wanneer mensen dit soort zoekopdrachten hebben, komen ze sneller bij jouw webshop uit. Kortom: het vergroot je vindbaarheid in de zoekmachines.

Maar daar blijft het niet bij. Maak de blogs deelbaar voor Facebook, LinkedIn, Twitter, e-mail, en ga zo maar door. Wanneer consumenten jouw content relevant genoeg vinden, is het delen van jouw content nog maar één stap bij ze vandaan.

Webshop en bloggen

11. Zet affiliate marketing in

Meer verkopen met een webshop hoef je niet alleen te doen. Dus waarom zou je dat doen? Maak gebruik van affiliate marketing en vergroot je naamsbekendheid en je vindbaarheid in de zoekmachines. Met affiliate marketing laat je andere websites je producten promoten en zorg je ervoor dat er een hoeveelheid externe linkjes opgebouwd wordt.

Deze vorm van marketing werkt op twee manier heel effectief. Ten eerste sturen deze websites belangrijke bezoekers door naar jouw webwinkel. Ten tweede zorgen deze externe linkjes ervoor dat de zoekmachines jou als autoriteit zien. De hoeveelheid linkjes naar jouw website is een belangrijke indicatie voor zoekmachines om te bepalen in hoeverre jouw webshop relevant is voor Ze bezoekers. Hoe meer linkjes, hoe relevanter de zoekmachines jouw webshop achten. Dit resulteert in een hogere ranking in de zoekresultaten.

Wanneer consumenten vanaf de affiliate websites overgaan tot een aankoop, dan betaal jij de adverteerder voor deze transactie. Spreek van tevoren goed af wat je betaalt per transactie.

12. Wees duidelijk over verzenden en terugsturen

Consumenten houden van duidelijkheid. Dat betekent dat je open en transparant moet zijn over je voorwaarden. Onverwachte kosten en onduidelijke terugstuurmogelijkheden zijn grote irritatiefactoren voor je klanten.

Daarom doe je er verstandig aan om de verzendkosten expliciet te vermelden op je webshop. Doe dit niet pas wanneer je klanten de factuur voor hun neus krijgen. Hetzelfde principe geldt ook voor de retourmogelijkheden. Wees duidelijk over wat de voorwaarden zijn. Wanneer je klanten van tevoren duidelijk geïnformeerd zijn over het verzenden en het terugsturen, zijn ze gerustgesteld en sneller bereid om bij jou producten te kopen.

13. Als webwinkel actief zijn op forums

Online discussie forums zijn ideale plekken om tips en advies te geven en vragen te beantwoorden. Stel je verkoopt overhemden. Er is een forum gestart over ‘Welke pasvorm past bij mij?’, dan is het een gemiste kans als jij je niet inmengt. Leg meer uit over de pasvormen en laat de naam van jouw webshop vallen. Dik het niet teveel aan. Het belangrijkste is dat je persoonlijk reageert en met een relevante reactie komt. Verkooppraatjes worden absoluut niet gewaardeerd.

Wees goed op de hoogte van de regels op forums. Forums hebben vaak bepaalde regels over het promoten van producten of diensten. Bij de meeste forums kan je niet zomaar reclame maken. Doe je dat wel, dan wordt je uitgesloten van het forum.

Dus reageren mag wel, maar geef een inhoudelijke en professionele reactie. Zet geen link naar je webshop. Houd het bij een post waarbij je activiteit wordt opgemerkt, maar voorkom dat het wordt gezien als spam.

 14. Acties organiseren

Iedereen houdt van gratis spullen en daarom zijn acties en wedstrijden vaak zo succesvol. Het organiseren van acties zijn goede manieren om meer omzet met webshops te maken. Een actie hoeft helemaal niets iets groots te zijn. Geef klanten 10% korting bij hun eerste aankoop of geef ze iets gratis mee. Met acties trek je twijfelende klanten over de streep en maak je loyale klanten nóg loyaler.

Geef loyale klanten iets speciaals

Ondernemers zijn snel geneigd om alleen maar nieuwe klanten te belonen. Hoewel het goed is om met acties nieuwe klanten te werven, mogen de loyale klanten niet vergeten worden. Want het grootste deel van je omzet wordt vaak bepaald door een kleine groep terugkerende klanten. Spoor deze klanten op, verras ze en zorg dat ze nog positiever tegenover jouw webwinkel staan.

15. Facebook inzetten voor jouw webshop

Voordelen van Facebook voor webshops

Bijna 10 miljoen Nederlanders hebben Facebook. Dit enorme aantal laat al zien dat Facebook een belangrijk medium is om in te zetten voor je webshop. Door online te gaan op Facebook vergroot je de vindbaarheid van je webwinkel.

De voordelen van de inzet van Facebook zijn eindeloos. Enkele belangrijk te noemen pluspunten zijn:

  • Enorm veel gratis publiciteit genereren.
  • Doelgroepgericht adverteren is mogelijk.
  • Goed te meten statistieken.

Zet een goede bedrijfspagina op. Zorg dat de profielfoto en de omslagfoto herkenbaar zijn. Mensen moeten in één oogopslag herkennen dat het om jouw webwinkel gaat.

Zorg vervolgens voor afwisselende posts en plaats op regelmatige basis een post. Voorkom dat je alleen maar reclame maakt voor je webwinkel. Wissel af met je content en inspireer, motiveer en interacteer. Werk met een contentkalender. Een contentkalender geeft je een duidelijk overzicht van de soorten posts die je hebt geplaatst.

Vergeet natuurlijk niet om te Facebook adverteren. Facebook adverteren biedt je webwinkel de gouden kans om gericht jouw doelgroep te bereiken. Een advertentie komt namelijk niet gewoon terecht bij random Facebook gebruikers. Integendeel, je kan je advertentie heel erg goed afstemmen op jouw doelgroep. Zo kan je jouw advertenties segmenteren op onder andere het geslacht, de leeftijd en de interesses. Hierdoor kenmerken Facebook advertenties zich met name door een hoog rendement.

16. Twitter inzetten als webwinkel

Wie kent ‘m niet? Het blauwe vogeltje, de hastags en de korte berichtjes. Twitter. Twitter klinkt misschien ver weg voor jou om in te zetten voor je webshop. Toch schuilen er enorm veel voordelen achter Twitter. Dus vlieg nog niet weg!

Al jaren is Twitter naast een real time nieuwsmedium ook een soort webcare geworden. Met tweets die niet langer mogen zijn dan 140 tekens kan jij zeer gericht Twitteraars verder helpen met vragen en met klachten. Door op Twitter mensen verder te helpen, wordt jouw webshop meer vindbaar en nóg persoonlijker.

Naast dat je Twitter kunt inzetten als klantenservice, biedt het medium je de mogelijkheid om tweets te plaatsen. Evenals bij Facebook geldt hier: focus je niet op verkoop, maar richt je op relevante waardevolle content die informeert, inspireert, activeert en bindt.

17. LinkedIn inzetten voor je webwinkel

Naast Twitter en Facebook is LinkedIn ook een enorm kansrijk medium om in te zetten. Alhoewel dit medium wel van andere aard is. LinkedIn is zakelijk, professioneel en informatief. LinkedIn is om deze reden met name geschikt voor webshops die binnen de business-to-business omgeving opereren.

Voordat je LinkedIn inzet, dien je eerst deze vraag te beantwoorden: is jouw doelgroep op LinkedIn vindbaar? Voordat je tijd, geld en energie steekt in LinkedIn is het belangrijk om antwoord te hebben op deze vraag. Stel dat je een webshop hebt met schoolartikelen voor leerlingen tussen de 12 en 16 jaar oud, dan is de inzet van LinkedIn niet erg effectief.

Is jouw doelgroep op LinkedIn te vinden? Waar wacht je nog op? Maak een bedrijfspagina aan en ga online! Deel waardevolle en relevante content. Plaats foto’s, video’s, blogs en nieuwsartikelen. Wissel af in je content en verras je volgers iedere dag opnieuw met mooie content.

Ook op LinkedIn kan je gerichte advertenties inzetten. Zodoende kan je jouw posts promoten onder je eigen volgers, maar ook onder je potentiele klanten.

18. Instagram inzetten voor je webshop

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is een bekende uitspraak met een belangrijke kern van waarheid. Klanten kopen niet alleen producten door de omschrijving, maar ook omdat ze het product kunnen zien. Speel hierop in en wordt creatief op Instagram.

Instagram neemt vandaag de dag een belangrijke positie in tussen de andere social mediakanalen Twitter, Facebook en Linkedin. Echter is ook bij dit medium de benadering anders. Hierbij draait het niet om professionele posts of korte berichtjes. Instagram biedt je de uitgelezen kans om visuele content te delen (foto’s en video’s). Natuurlijk is content in de vorm van tekst nog mogelijk, maar beelden hebben de hoofdrol.

Instagram is onderdeel van Facebook. Hierdoor is een koppeling tussen Instagram en Facebook mogelijk. De advertenties die je uitzet op Facebook kan je ook uitzetten op Instagram. Het is hierbij wel belangrijk dat de Facebook advertentie visueel gezien kwalitatief goed is. Slechte beelden werken averechts en schrikken je potentiele volgers alleen maar af.

19. Gebruik maken van shopping zoekmachines

Veel ondernemers denken vaak dat je producten vanuit één kanaal kan aanbieden, namelijk hun eigen webshop zelf. Dat is een logische gedachte, maar tegelijkertijd een enorm gemiste kans. Er zijn diverse shopping zoekmachines waarop jij je producten kunt aanbieden. Denk hierbij aan Google Shopping.

Voordat klanten iets kopen gaan ze eerst op onderzoek uit. Producten worden vergeleken op de kwaliteit en de prijs en webwinkels worden beoordeeld op betrouwbaarheid. Zeker in deze fase van jouw potentiele klanten is de inzet van shopping zoekmachines belangrijk. Via deze systemen kunnen mensen gemakkelijk producten zoeken en vergelijken. Zorg er daarom voor dat jouw producten hier ook tussen staan.

20. Zorg voor een goed webdesign

Een laadtijd van 4 seconden nodig om op je homepage te komen? Dan zijn je eerste potentiele klanten afgedropen. Staat je webshop vol met kwalitatief slechte afbeeldingen? Dan is de volgende reeks aan potentiele klanten verdwenen. Moeten klanten heel veel klikken om bij het juiste product uit te komen? Dan haken weer veel potentiele klanten af.

Het succes van je webshop staat of valt met een goed webdesign. Een goed webdesign heeft niet alleen betrekking op een mooi uiterlijk. Webdesign gaat ook over de technische kant van een website. Denk hierbij aan de gebruiksvriendelijkheid of de snelheid waarmee pagina’s laden.

Zo zie je dat een webdesign van grote invloed is op het succes én dus de omzet van je webshop. Zorg daarom voor een goed webdesign. Op technisch gebied moet de website helemaal in orde zijn. Doe er een mooi design-sausje overheen. Dan is je webwinkel klaar om gelanceerd te worden. Klaar om omzetten te draaien!

21. Schrijf SEO-teksten voor je webshop

Je webshop goed vindbaar maken is een uitdagend karwei. Het schrijven van geoptimaliseerde teksten is een goedkoop hulpmiddel om je online vindbaarheid te vergroten. Alleen het is dan wel belangrijk om dat goed aan te pakken.

Wanneer je start met je webshop, moet je de webshop vullen met content. Pak het daarom meteen goed aan en schrijf goede SEO-teksten. Het belangrijkste is dat Google én de bezoekers weten waar de content over gaat. Verwerk de meest relevante zoekwoorden meerdere keren in de tekst en gebruik ook synoniemen. Zet de zoekwoorden op strategische plekken neer: de eerste alinea, de titels, de metá description en metá title. Vergeet geen afbeeldingen erbij te zetten en zorg ervoor dat de alt-tekst van de afbeelding overeenkomt met het belangrijkste zoekwoord op de desbetreffende pagina.

22. Soortgelijke producten laten zien

Je herkent het vast wel. Je bent bijvoorbeeld op Bol.com op zoek naar een boek over koken. Tijdens je zoektocht naar een kookboek krijg je onderaan gerelateerde producten te zien. Deze gerelateerde producten versnellen jouw zoektocht naar een geschikt product.

Het laten zien van gerelateerde producten helpt de klant in z’n zoektocht naar een product. Daardoor vindt de klant sneller een product, met als gevolg dat er sneller aankopen worden gedaan.

23. Infographics maken

Een infographic is een grafische afbeelding met informatie. Er gaan heel veel infographics rond op het internet om verschillende redenen. Ten eerste biedt je de lezer hapklare content ondersteund met afbeeldingen en graphics. Deze manier van content is leuk en plezierig om te lezen. De grootste reden dat er zoveel infographics worden gemaakt, is omdat deze content het enorm goed doet in de zoekmachines en op social media.

Ben je geen visuele ster en ben je niet bekend met design en ontwerp? Er zijn diverse bureaus die je graag verder helpen bij het maken van infographics. Maak bijvoorbeeld infographics over:

  • De beste verkochte producten uit jouw assortiment
  • X redenen om jouw producten te gebruiken
  • Uitleg over het gebruik van jouw producten.

24. Remarketing inzetten

Iedere klant zit in een bepaalde fase. De ene consument is nog op zoek en de andere klant is al bezig met een product kopen. Met een advertentie is het lastig om beide klanten gericht aan te spreken. In zo’n geval biedt remarketing uitkomst. met remarketing kan je zeer gericht je doelgroep benaderen.

Wat is remarketing?

Met remarketing benader je gericht de consumenten die eerder jouw website hebben bezocht. Dit doe je middels online advertenties. Zodoende kan je mensen opnieuw herinneren aan je webwinkel én is de kans groter dat ze bij jou een product afnemen.

25. Gebruik een positieve tone-of-voice

Mensen houden van positieve bewoordingen. Negatieve benamingen zoals ‘geen’, ‘niet’, ‘weinig’ of ‘vreselijk’ werken niet in jouw voordeel. Integendeel, het schrikt de lezers af. Met positieve bewoordingen prikkel je de lezer. Denk hierbij aan woorden zoals ‘goed’, ‘aangenaam’, ‘lief’ of ‘vriendelijk. Door een positieve toon in je tekst te verwerken zijn consumenten sneller geneigd om langer op je webshop te blijven. En hoe langer consumenten blijven hangen, hoe groter de kans is dat ze een product kopen.

Samengevat

Hierbij nog één keer alle punten op een rijtje:

succesvol verkopen met webshop - infographic


Tags


You may also like

Meld je aan en word klant

Na meerdere honderden ondernemers in Nederland en België geholpen te hebben met het bouwen en opschalen van hun kennis en informatie bedrijven kunnen we met recht zeggen: "Wat we doen werkt"

Doe jij mee?