2 juni

0 comments

De Entreebarrière, hoe hoog is de drempel om een markt te betreden

Ik zie ze steeds vaker. Zo vaak dat ik ze een naam heb gegeven: Speelgoedondernemers.

Een speelgoedondernemer is eigenlijk helemaal geen ondernemer. Het zijn mensen die een ongetest idee hebben. Iets waar nog nooit een cent mee verdiend is.

Ze hebben een oplossing voor een probleem wat niemand heeft. Ze hebben een product of dienst waar nog nooit iemand om gevraagd heeft.

Maar als ze erover kletsen in hun privé kringen krijgen ze altijd jubelende en lovende reacties.
En ze zouden het vooral ZO LEUK vinden om dit idee uit te voeren.

Het idee is als het speelgoed van deze ondernemer. Het is iets nieuws, iets om over te praten en te doen alsof je met iets interessants bezig bent.

Met het verstrijken van de tijd gelooft de speelgoedondernemer steeds meer dat zijn of haar verzinsel “iets echts” is. Dat het bestaansrecht heeft. Dat ze geoorloofd zijn om zich ermee bezig te houden.

De speelgoedondernemer slaat de belangrijkste stap van ondernemerschap over. Iets ontwikkelen op basis van VRAAG uit de markt. Niet vanuit je eigen zweverige realiteit.

Het blootleggen van uitdagingen waar mensen oplossingen voor zoeken om deze oplossingen vervolgens zelf te ontwikkelen en aan te bieden, dat is waar spelen stopt en ondernemen begint.

Het is zelden eenvoudig. Want als een probleem een eenvoudige oplossing had, was het geen probleem.

Het is lang niet allemaal leuk. Want als het oplossen van het probleem leuk was, deed iedereen het zelf.

Het vereist meestal een investering. Soms een investering van veel tijd, soms een investering van veel energie, soms een investering van veel geld. En soms een combinatie van deze drie.

Investeringen in tijd, energie en/of geld creëren een entree-barrière. Als deze barrière niet hoog genoeg is, dan kan iedereen deelnemen en concurreert een markt zichzelf kapot.

Vaak is er een correlatie tussen de hoogte van de entree barrière en de potentie van een markt.

Neem bijvoorbeeld het verschil tussen de volgende 2 markten

  1. Dropship website starten
  2. Zwalvelzuur produceren

De entreebarrière tot een dropship website is bizar laag. Er zijn gestandaardiseerde oplossingen voor. De kennis over hoe dropshipping werkt ligt voor het oprapen op het internet. Je kunt bijna alle complexiteit die erbij komt kijken heel erg goedkoop uitbesteden. De potentie? De meeste dropshippers verdienen nauwelijks iets. Een enkeling springt eruit en verdient een goed salaris, en de posterboy-miljonair-puber-dropshipkoning verdient zijn geld waarschijnlijk niet met dropshipping maar met een cursus over dropshipping.

Vergelijk dit met de entreebarrière van de zwavelzuur markt. Zwavelzuur wordt geproduceerd in complexe installaties waar chemische reacties van zwavel op een gecontroleerde manier plaatsvinden. Het ontstane zwavelzuur heeft een eindeloze hoeveelheid toepassingen. Om zomaar wat te noemen: Het is een basis grondstof voor kunstmest. Het is onmisbaar in de kobalt industrie, die op zijn beurt nodig is voor al onze op accu’s werkende apparaten.

Er is geen enkele zwavelzuur-ondernemer die GEEN multimiljonair is. De grotere spelers zijn allemaal miljardenbedrijven.
Maar de entreebarrière is vanwege de technische uitdagingen heel erg hoog, en de investering in een moderne zwavelzuur installatie ligt rond de 150 miljoen euro.

(Waar haal ik deze info vandaan?

Hier:
https://www.industryarc.com/Report/16275/sulphuric-acid-market.html

https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/sulphuric-acid

http://www.sulphuric-acid.com/sulphuric-acid-on-the-web/news2009.htm)

 

De zwavelzuur markt is een extreem voorbeeld van een markt met enorme potentie, maar een bijna niet te overkomen entree barrière.

Het is daarom niet vreemd dat je wanneer je overweegt je eigen bedrijf te starten, je liever kiest voor iets eenvoudigers.

Maar maak niet de fout van de speelgoedondernemer.

Los een concreet probleem op. Zorg dat je product of dienst écht van waarde is, en realiseer je dat er zelfs dan, nog steeds een entreebarrière bestaat en je tijd, moeite en/of geld zal moeten investeren om vooruit te komen.

Realiseer jij je dit? En wil jij er nog steeds voor gaan?

Dan kunnen wij je helpen.

Klik hier voor een gratis matchinggesprek.
 

Michiel

 


Tags


You may also like

Meld je aan en word klant

Na meerdere honderden ondernemers in Nederland en België geholpen te hebben met het bouwen en opschalen van hun kennis en informatie bedrijven kunnen we met recht zeggen: "Wat we doen werkt"

Doe jij mee?