20 augustus

0 comments

Een uitgebreide Google AdWords handleiding

Wil je graag online adverteren? Dan is het gebruik van Google advertenties geschikt voor je website of blog. Dit programma levert advertenties van goede kwaliteit en de mogelijkheid om te adverteren op verschillende websites. Lees deze Google AdWords gids voor een goede handleiding, de juiste begrippen, valkuilen en tips die komen kijken bij het opzetten van je eerste campagne. Ben je ervaren of heb je nog wat meer Google AdWords uitleg nodig? Of vraag je je af: hoe werkt Google AdWords? Dan ben je hier aan het goede adres.

Hoe werkt Google AdWords?

Het is een advertentieprogramma, opgezet door Google. Er wordt geadverteerd op keywords. Heb je keyword A bij jouw advertentie? Bezoekers die zoeken op keyword A krijgen dan automatisch jouw advertentie te zien. Een krachtige marketingtool dus. Deze Google AdWords handleiding zal je stap voor stap helpen met adverteren op Google.

Na het opzetten van een campagne worden de advertenties in Google weergegeven. Er wordt meestal betaald per klik op de advertentie (echter zijn ook andere opties mogelijk voor geavanceerde gebruikers).

Hoe werkt AdWords

Een korte Google AdWords uitleg

Google-advertenties werken door middel van biedingen. Nadat adverteerders een campagne live hebben gezet, komt deze in het Google advertentienetwerk terecht. Bij een zoekopdracht vindt een snelle advertentieveiling plaats, waarbij Google bepaalt welke advertenties er moeten worden weergegeven. Dit gebeurt als iemand zoekt op Google of een site met Google advertenties bezoekt. Door met een aantal factoren rekening te houden, zoals de prijs van het bod en de kwaliteit van de advertentie, zorg je ervoor dat jouw advertentie sneller en in een hogere positie wordt weergegeven. Indien je de tips in deze Google AdWords handleiding volgt, zal het zeker mogelijk zijn een goede campagne op te starten.

De voordelen

Deze vorm van adverteren kent vele voordelen. Zo is het mogelijk om je website een flinke boost te geven, door de advertenties te gebruiken als manier om verkeer naar je website te krijgen. Door het gebruik van goede keywords kun je in een korte tijd veel warme bezoekers naar je website krijgen. Dit is echter wel erg kostbaar.

Ook is het de onbetwiste top-aanbieder voor SEA (Search Engine Advertising), oftewel adverteren in zoekmachines. Google registreert namelijk alle zoekopdrachten van zijn gebruikers en zorgt ervoor dat jouw advertenties altijd getoond worden aan de juiste doelgroep. Omdat Google werkt met algoritmes, is het opzetten en goedkeuren van een campagne erg snel gedaan. Het is dan ook een snelle manier van adverteren. De kosten zijn makkelijk te beheersen. Hiervoor heeft Google opties ingesteld die een maximum dagbudget mogelijk maken.

Ook is het grote voordeel dat het programma veel ruimte overlaat voor aanpassingen. Je kunt zelf de tekst van je advertentie aanpassen, de manier van conversie, de zoektermen waarop je wilt adverteren, zelfs de geografische gebieden, dagen en tijdstippen waarop je je advertentie zichtbaar wilt hebben zijn zelf in te stellen. De manier waarop je adverteert is helemaal aan jou. Ook is het mogelijk meerdere campagnes tegelijkertijd te voeren.

De tool is ook uitermate geschikt om te koppelen aan Google Analytics. Je hebt dan de perfecte tool om verkeer en conversie op je website te meten en vervolgens je promotie te optimaliseren. Maar ook zonder Google Analytics krijg je gedetailleerde prestatierapporten, zodat je grip hebt over hoe je campagne ervoor staat. Ook biedt Google AdWords uitleg in hun helptool en support.

Kortom, een krachtige tool die gebruikt kan worden om een goede conversie voor jouw product of dienst te creëren. De tool heeft echter wel een steile leercurve, dus volg zeker de volgende handleiding om goed van start te gaan.

Van start gaan met je AdWords account

Zo start je met Google Adwords - infographic

Hoe begin ik?

Je hebt uiteraard een Google-account nodig. Begin dus eerst met het aanmaken van een Google-account, mocht je deze nog niet hebben. Dit kun je doen via https://accounts.google.com/ . Nadat je een actief Google-account hebt, kun je beginnen. Je kunt direct inloggen met ieder werkend, actief Google-account. Als je een Google-account hebt, heb je meteen een AdWords account. Heb je je account? Volg dan onderstaande google AdWords uitleg.

Actiestappen: indien nodig, maak een Google account aan via https://accounts.google.com/Log direct met je Google-account in op http://adwords.google.com. Voeg je Gmail adres en naam van je site toe.

Je account

Nadat je hebt ingelogd met je AdWords account, kun je beginnen. Het scherm geeft automatisch al een optie om je website meteen te koppelen. Ook is het nu belangrijk je factuur-informatie in te stellen. Waar kan Google het benodigde geld voor de advertenties vanaf schrijven? Indien je snel van start wilt gaan, geef dan zo snel mogelijk je factuur-informatie in. Nadat je de eerste wizard hebt doorlopen, kun je meteen deze informatie invullen.

Vaak zijn er promoties, waarbij je een bonus krijgt, mocht je meteen een tegoed storten in het programma. Maak hier dus zeker gebruik van, want de bonussen kunnen soms aardig hoog zijn. Vaak krijgen startende ondernemers een bonuscoupon, maar ook als je klant bent van een marketingbureau, hostingbedrijf of webdesigner kun je soms aanspraak maken op gratis tegoed. Verder hebben verschillende sites vaak promoties en speciale codes, waardoor je extra tegoed krijgt bij een storting op je account. Zeker handig om gebruik van te maken! In Google kun je deze tegoeden claimen door eerst je factuur-informatie in te geven bij de optie Facturering en Betalingen. Gebruik daarna de optie Promotiecodes beheren in het menu Instellingen om eventuele promotiecodes in te voeren. Deze opties zijn allemaal pas beschikbaar nadat je de verplichte wizard hebt gevolgd.

Nadat je je account hebt opgezet en door de wizard bent gelopen heb je nu een actief AdWords account, en kun je meteen beginnen met je eerste campagne. Gefeliciteerd en succes!

Actiestappen: nu je bent ingelogd, kom je direct op de wizard terecht waar je je eerste campagne kunt starten. Vul de gevraagde data in, schrijf je eerste advertentie, kies keywords en klik op Opslaan en doorgaan. Als je op het laatste scherm bent beland, vul je je persoonlijke gegevens in, samen met je factuur-informatie. Hierna kun je pas echt aan de slag!

Je eerste campagne

Maar hoe werkt Google AdWords nu eigenlijk? Het is een vereiste om campagnes op te richten, als je wilt adverteren op Google. Nadat je account succesvol is voltooid, kun je meteen beginnen met je eerste campagne opzetten. Er is een mogelijkheid voor het invullen van het budget, locaties, netwerken, zoekwoorden en zelfs het zelf schrijven van de tekst voor jouw advertentie.

Denk eens na over wat voor campagne je wilt opzetten en schrijf het eventueel eens uit in een diagram. Wat is je doelgroep? Wie wil je bereiken? Wat ga je promoten? Welke advertentiegroepen horen daarbij en welke advertenties plaats je daarin? Een campagne gaat altijd over een bepaald onderwerp. Indien je hierin nog sub-onderwerpen wilt maken, maak dan meerdere advertentiegroepen aan, voor de verschillende sub-onderwerpen. Schrijf of teken het eerst eens uit. Bedenk ook zeker of je gebruik wilt maken van targeting-methodes. Daarna kun je beginnen met het instellen van je eerste campagne.

Bij het instellen van de campagne moet je enkele aspecten invullen:

  • Netwerken: de netwerken waarop je wilt adverteren. Let hierbij op wat past bij het doel van de campagne.
  • Apparaten: wil je je advertenties ook op mobiel weergeven? Zorg dan voor een snelle, responsieve landing page.
  • Locatietargeting: de mogelijkheid om je advertentie enkel in een speciaal gebied te vertonen.
  • Targeting op taal: de advertenties worden vertoond aan mensen met een Google account in de betreffende taal. Tenzij je een specifieke groep wilt bereiken, is het gebruik van alle talen prima.
  • Planning: de advertenties kunnen enkel op bepaalde tijden worden vertoond.
  • Weergavesnelheid: versnelde of standaard weergave. Bij standaard weergave kiest Google zelf op welk tijdstip de advertentie vertoond wordt. Voor een kostenbesparing wordt geadviseerd om standaard weergave te kiezen.
  • Biedstrategie: kies voor handmatige CPC (cost per click). Je kunt dan in de gaten houden hoe en waar je budget wordt gespendeerd. Deze optie is vooral handig voor beginners.

Actieplan: het maken van een campagne. Nadat je de wizard hebt doorlopen, staat het je vrij zelf campagnes op te starten.
Stap 1: Open de pagina Campagnes en klik op de plus-knop om een nieuwe campagne te maken.
Stap 2: Kies een passend campagnetype en het doel dat je met deze campagne wilt bereiken.
Stap 3: Geef de campagne een passende naam, zodat hij makkelijk is terug te vinden. Ik noem mijn campagne Modeaccessoires.
Stap 4: Vul de gegeven opties in en klik vervolgens op Opslaan en doorgaan
Lees eerst de volgende paragraaf. Hierin gaan we verder met advertentiegroepen en het aanmaken van onze advertentiegroepen.

Het maken van ad-groups/advertentiegroepen

Iedere campagne die je maakt is opgebouwd uit één of meerdere ad-groups. Ad-groups, oftewel advertentiegroepen, kunnen gebruikt worden om je advertenties te sorteren binnen een bepaald onderwerp of thema. Ook bevat een ad-group de keywords die bij het onderwerp van de betreffende ad-group passen. Zorg ervoor dat iedere ad-group tenminste drie advertenties van goede kwaliteit heeft, voor een goede zichtbaarheid. Zorg ervoor dat de keywords binnen de ad-group uniek en relevant zijn aan elkaar en aan het betreffende onderwerp. Hergebruik zo weinig mogelijk keywords van andere ad-groups binnen dezelfde campagne. Dat is niet goed voor de zichtbaarheid van jouw campagne. Aangezien het niet gratis is, wil je natuurlijk wel de maximale conversie en opbrengst uit jouw campagnes halen. Advertentiegroepen kunnen je helpen je keywords te ordenen en de juiste advertenties te tonen bij het juiste keyword.

Actieplan: het maken van advertentiegroepen.
Stap 1: Geef je advertentiegroep een naam, bijvoorbeeld Schoenen.
Stap 2: Voeg passende zoekwoorden voor je advertentiegroep toe, bijvoorbeeld schoenen, pumps, dames schoenen, laarzen, etcetera.
Stap 3: Klik op Nieuwe Advertentiegroep en herhaal dit voor je verdere advertentiegroepen. Een goede campagne bevat minimaal drie advertentiegroepen. Ik ga voor de groepen Schoenen, Sieraden en Tassen. Nu we de advertentiegroepen gemaakt hebben, gaan we advertenties koppelen. Klik op Opslaan en doorgaan en lees het volgende deel.

Het koppelen van advertenties

Iedere ad-group is opgebouwd uit één of meerdere advertenties en hun bijpassende keywords. Een ad is simpelweg een advertentie. Zoals een advertentie over een paar laarzen, of een diamanten ring.

Voorbeeld: je hebt een Campaign genaamd Damesaccessoires. Hierbinnen heb je de ad-groups Schoenen, Tassen, Sieraden, Hoeden, met ieder hun bijpassende keywords. Binnen deze ad-groups kun je advertenties maken over bijvoorbeeld een paar schoenen, een ring, een pet, een designertas. Zo kun je verder gaan met het maken van advertenties.

Nu kun je dus advertenties op gaan zetten binnen je ad-groups. Houd er rekening mee dat de advertenties moeten worden goedgekeurd door Google voordat ze weergegeven kunnen worden op het internet. Kies voor een advertentievorm, voeg informatie en eventuele extensies toe aan je advertenties en wacht op goedkeuring. Je kunt onder andere kiezen uit een zoekadvertentie, display-advertentie of videoadvertentie. Schrijf een duidelijke, professionele tekst voor je advertentie. Anders zal de advertentie niet goedgekeurd worden. Goedkeuring vindt meestal erg snel plaats.

Actieplan: advertenties koppelen. Je bent nu beland in het scherm waar we de advertenties gaan koppelen. Voor iedere advertentiegroep gaan we advertenties maken.
Stap 1: klik op het plusje in de eerste advertentiegroep. Vul de data in.
Stap 2: De uiteindelijke URL is de URL van de pagina waarop mensen terecht gaan komen. Het weergave-pad staat voor de zichtbare URL in de advertentie.
Stap 3: Voeg je koppen en beschrijving toe, en eventuele tracking codes onder het tabblad URL opties. Klik op gereed. Herhaal dit voor iedere advertentie die je wilt maken. Iedere advertentiegroep hoort meerdere advertenties onder zich te hebben. Hierna rond je af.
Gefeliciteerd, je hebt je eerste campagne klaar!

Het toevoegen van advertentie-extensies

Naast tekst en keywords, zijn advertentie-extensies een goede manier om je advertenties zo hoog mogelijk te plaatsen. Advertenties met de juiste extensies worden vaak hoger geplaatst, zelfs wanneer er concurrenten zijn die een hoger bedrag per klik bieden. Extensies bieden de mogelijkheid je advertentie uit te breiden met extra functionaliteiten, zoals een belknop, locatiegegevens of een link naar een specifiek deel van je website. Gebruik zo veel mogelijk relevante extensies: ze voegen waarde toe aan je advertentie door je advertentie beter zichtbaar te maken. Advertenties met extensies zorgen meestal voor meer conversies en leveren meer gemak voor de klant. Ieder account biedt ondersteuning voor extensies.

Soms zijn extensies niet zichtbaar, terwijl ze wel ingesteld zijn. Als de opgegeven extensie niet de verwachting heeft de prestaties te verbeteren, wordt deze niet weergegeven. Ook als de advertentie-rangschikking geen ruimte laat voor extensies, worden extensies vaak weggelaten. Houd hier dus rekening mee.

Extensies kunnen uiteraard gecombineerd worden. Sommige combinaties zijn echter niet mogelijk. Je kunt geen combinatie van extensies op een advertentie hebben, die meer dan de verwachte klik-frequentie (CTR) opleveren dan de verwachte CTR van een hoge advertentiepositie.

Aan het gebruik van de extensies zitten geen kosten verbonden. Voor een klik op de advertentie of extensie worden de gebruikelijke kosten per klik in rekening gebracht. Belt iemand je door te klikken op de belknop-extensie? Dan wordt er ook een klik in rekening gebracht. Google zal echter nooit meer dan twee klikken in rekening brengen per vertoning van de advertentie per persoon.

Indien het algoritme van Google detecteert dat een extensie wel eens voordelig voor je advertentie zou kunnen zijn, kunnen automatische extensies worden ingeschakeld. Indien bijvoorbeeld je landing page voornamelijk gericht is op het contact zoeken met de klant, dan kan Google bijvoorbeeld automatisch een bel-extensie (ook wel omroep-extensie genoemd) aan je advertentie toevoegen. Hiervoor worden geen extra AdWords kosten in rekening gebracht. Het staat je uiteraard vrij de optie automatische extensies te annuleren in je AdWords account en bestaande extensies bij je advertenties te verwijderen.

Actieplan: extensies.
Stap 1: kies voor het tabblad Advertenties en extensies.
Stap 2: selecteer de optie Extensies bovenaan je scherm
Stap 3: kies de gewenste extensie. Hierna kom je in een menu terecht, waar je de extensie kunt toewijzen aan een campagne of advertentiegroep.
Stap 4: voeg URL en tekst toe en klik op Opslaan.

Instellingen

Let op de instellingen van je AdWords account. Uiteraard zijn de instellingen die te maken hebben met je budget, betaling, valuta en facturering erg belangrijk, maar let ook op de juiste tijdzone en talen voor je advertenties. Ook heb je de optie één of meerdere gebruikers toe te voegen, mocht je in teamverband aan een campagne of meerdere campagnes werken. Ook kun je de tool koppelen met Analytics, om zo je advertenties en je verkeer te analyseren.

Denk ook eens aan de tijdzone en talen voor je advertenties. Eventuele digitale diensten zou je ook in andere landen willen adverteren. Dit kun je ook allemaal apart instellen, per campagne. Bekijk altijd per campagne wat gunstig is.

Sommige instellingen zijn account-gebonden, andere instellingen zijn campagne-gebonden. Let hier goed op.

Na het inzetten van de juiste instellingen en het opbouwen van de campagne kan de campagne live gezet worden. In het begin is het belangrijk de campagne regelmatig te checken, om te zorgen dat het budget binnen de perken blijft, en te kijken of er nog ruimte is voor verbetering of optimalisatie aan je campagne. Gefeliciteerd met je eerste campagne! Je bent nu actief aan het adverteren op Google.

Actieplan: instellingen. Je komt bij de instellingen door te klikken op het tandwiel. Dit opent een menu waar je meteen de keuze hebt tussen verschillende instellingen. Al deze instellingen zijn account-gebonden. Zo kun je Analytics koppelen, of je factureer-informatie aanpassen

Waar moet je op letten?

Het is niet simpel, en er zijn een hele hoop zaken waar je rekening mee dient te houden. Van budget en je landing page tot het schrijven van een goede campagne. Adverteren op Google is niet zo makkelijk als het lijkt. Gelukkig zijn er diverse handige tips en trucs die het makkelijker maken.

Het opbouwen van een duidelijke advertentie

Hoe beter je advertentie is, hoe meer hij gezien zal worden. Zorg dus dat je advertentie duidelijk is: voeg zeker een keyword toe. Een duidelijk voorbeeld is “Buy Women’s Bags”, waarbij ‘women’s bags’ je keyword is. Zorg daarbij ook voor een passende omschrijving, en stuur de ad door naar een daarvoor speciaal gemaakte landing page.

Zorg ervoor dat je ad wordt goedgekeurd. Vermijd het gebruik van vreemde interpunctie, teveel spaties, afwisselend GrOtE en KlEiNe letters, TEVEEL HOOFDLETTERS, uitroeptekens en onduidelijke URL’s. Zorg dat je advertentie er professioneel en netjes uitziet.

Een goede landing page

De landing page is de pagina waar de klant naartoe wordt gestuurd nadat hij of zij op de advertentie geklikt heeft. Om hoog te ranken, is het belangrijk dat de landing page snel laadt. Gebruik dus geen grote afbeeldingen, videos of Flash voor je landing page. Het is slecht voor je ranking als de klant de pagina meteen wegklikt, of als er geen conversie plaats vindt op de pagina. Zorg dus voor een duidelijke, lichte webpagina. Het beste is een landing page die correspondeert met datgene waar de klant naar heeft gezocht. De klant zou niet moeten hoeven te zoeken naar datgene waar hij of zij naar op zoek is.

Zorg voor een mobile proof website

Denk ook eens na over het creëren van advertenties voor mobiele gebruikers. Een groot deel van het internetverkeer vindt tegenwoordig plaats op mobiele telefoons en tablets. Niet alle advertenties zijn daarop zichtbaar. Maak daarom altijd een responsieve landing page, zodat deze op alle soorten devices goed weergegeven kan worden. Een snelle, duidelijke responsieve landing page zal er voor zorgen dat je kwaliteitsscore hoger wordt, wat grote voordelen oplevert, zoals een lagere prijs voor advertenties. Als meer mensen je advertentie zien, wordt de kans op conversie ook hoger. Het is tegenwoordig zonde je enkel te beperken tot desktopgebruikers.

Actieplan: responsieve landing page. Het maken van de responsieve landing page staat verder helemaal los van Google. Dit doe je zelf, of laat je doen door je webdesigner. Bij het maken van jouw campagne, wordt de URL van de landing page de uiteindelijke URL. Dit is de URL waarop diegene terecht gaat komen die op jouw advertentie klikt.

Het toevoegen van een responsieve advertentie:
Stap 1: ga binnen je campagne naar Advertenties en extensies.
Stap 2: klik op het plusje.
Stap 3: kies de optie Responsieve advertentie.
Stap 4: maak de advertentie zoals je gewend bent. Op de interface is te zien hoe je advertentie er op mobiel en desktop uitziet.

De kosten van Google AdWords

Natuurlijk zitten er kosten verbonden aan deze manier van adverteren. De prijzen per campagne kunnen erg verschillen, dit ligt onder andere aan het onderwerp waarover je wilt adverteren en je score. Google kent je een score toe tussen de 1 en 10, waarbij 7 de standaard is. Als je hoger scoort, dan word je beloond met een lagere prijs per klik voor je advertenties. Een lagere score heeft uiteraard negatieve gevolgen voor je prijzen en zichtbaarheid van je advertenties. Probeer je score daarom altijd op de 7 of hoger te houden. Dit zorgt voor lagere AdWords kosten in jouw budget.

Dit is ook waar goede SEO (Search Engine Optimization) en pagina optimalisatie om de hoek komt kijken. Hoe beter en relevanter jouw advertentie is volgens Google, hoe hoger je scoort op relevantie en hoe minder je hoeft te betalen voor jouw advertenties. Het verbeteren van je kwaliteitsscore is dus erg belangrijk om het adverteren op Google zo goedkoop mogelijk te houden.

Aangezien andere soorten advertentiecampagnes erg duur kunnen zijn, biedt Google AdWords de optie om een maximum dagbudget in te stellen, samen met een maximale kosten per klik (CPC, cost per click). Is het dagbudget, of de CPC overschreden? Dan worden je advertenties uitgezet voor de dag. Zo voorkom je onverwacht hoge Google AdWords kosten. Wel zo veilig. Houd altijd zelf in de hand hoeveel en wanneer je geld aan je campagnes uitgeeft. Zo houd je altijd grip op je Google AdWords kosten en budget.

Actieplan: je budget. Klik op het sleuteltje en ga naar de optie Facturering en betaling voor je financieel overzicht. Hier kun je extra geld storten, betaalmethoden aanpassen of promotiecodes invoeren.

Dagbudget instellen:
Stap 1: kies de optie Campagnes.
Stap 2: vink de campagnes aan waarvan je het budget wilt bijwerken.
Stap 3: klik op Bewerken en vervolgens op Budgetten wijzigen.

Budgetten, biedingen en veilingen

Het is mogelijk om voor iedere campagne een dagbudget in te stellen. Kies een goed budget: veel campagnes mislukken door beperkt budget. Om kosten te besparen kun je Google automatisch laten bieden op de veilingen. Door automatische biedingen in te schakelen, zal Google doeltreffender bieden, met minder kosten en dus een beter gebruik van het dagbudget. Ook is het aan te raden om de weergavesnelheid van de advertenties te wijzigen in Standaard: de weergave van advertenties zal gedurende de dag worden verspreid, in tegenstelling tot Versneld, waarbij de advertenties weergegeven zullen worden tot het budget op is. Deze instellingen zullen standaard zijn.

Heb je een eigen merknaam? Bied dan een hoog bedrag op je eigen naam. Zo kom je gegarandeerd hoog geplaatst.

Bij biedingen dien je een maximum bedrag in dat je bereid bent te betalen voor een klik. De meeste gebruikers kiezen bij veilingen voor automatisch bieden, er zijn echter ook gevorderde gebruikers die kiezen voor handmatig bieden op de advertentieveilingen. Naast betalen per klik is het ook mogelijk te betalen voor het aantal keren dat de advertentie is weergegeven. Dit wordt CPV-bieden genoemd (cost per view). Ook is er de mogelijkheid te betalen per conversie (CPA, cost per acquisition). Hiervoor moet de optie Conversies bijhouden natuurlijk zijn ingeschakeld. Deze methode is enkel geschikt voor gebruikers met een grotere kennis.

Voor videoadvertenties is er ook nog de optie CPV (cost per view). Dit is om te evalueren hoe betrokken kijkers zijn bij het bekijken van je video. Je betaalt bij deze optie voor videoweergaven en kliks op overlays en banners.

Pas op met de verschillende kostenopties. AdWords kosten kunnen ongemerkt hoog oplopen. Gebruik dus altijd de aangeraden instellingen, tenzij je een gevorderde gebruiker bent en weet wat je doet.

Je kwaliteitsscore verbeteren

Google werkt met ingewikkelde algoritmes. Het verbeteren van je kwaliteitsscore is dus niet altijd makkelijk, maar het kan natuurlijk wel, als je maar rekening houdt met bepaalde zaken. De kwaliteitsscore is een score waarmee Google bepaalt hoe hoog je advertentie ingeschaald wordt. Een hoge score betekent dat je advertentie meer gezien zal worden. De kans op conversie neemt dus toe.

De kwaliteitsscore wordt berekend uit verschillende factoren:

  • CTR (Click Through Rate): de ratio tussen hoeveel mensen er op de advertentie klikken en hoeveel de advertentie gezien wordt. Deze factor weegt zwaar. Zorg er dus voor dat veel mensen op jouw advertentie gaan klikken en maak je advertentie zo aantrekkelijk mogelijk.
  • Relevante advertentietekst en zoekwoord: als je tekst en zoekwoord relevant is, zal de Click Through Rate verbeteren.
  • Landing page van de advertentie: Deze dient relevant te zijn ten opzichte van het zoekwoord als de advertentietekst.
  • De laadtijd van je landing page: Hoe sneller, des te hoger de score. Vermijd dus lange laadtijden door bijvoorbeeld grote foto’s, filmpjes of Flash niet te plaatsen op je pagina’s.

Diverse relevantiefactoren bepalen samen de kwaliteitsscore. Denk aan de prestatiegeschiedenis en overige factoren die samen het algoritme bepalen.

Een handige manier om je kwaliteitsscore te verbeteren, is het maken van een landing page. Mensen die dan op jouw advertentie klikken worden dan naar de landing page gestuurd. Zorg ervoor dat de nodige informatie op de landing page staat, en zorg ervoor dat de klant gestuurd wordt naar een aankoop. Dit zorgt voor een hogere conversie en dus een hogere kwaliteitsscore.

Google Adwords kwaliteitsscore berekenen

Andere zaken die je kunt doen om je kwaliteitsscore zo hoog mogelijk te krijgen zijn:

  • Het belangrijkste keyword uit de advertentie terug te laten komen in de gegeven URL.
  • Relevante advertenties met bijpassende landing pages publiceren. Zorg voor een snelle, makkelijk te navigeren landing page met relevante producten. Vermijd Flash of bepaalde media op je landing page. Maak de landing page zo licht mogelijk en duidelijk te navigeren.
  • Laat je keyword goed terugkomen in de advertentie en gebruik relevante keywords.
  • Maak een relevante, duidelijke advertentiebeschrijving.

Voorbeeld van een hoge-kwaliteit advertentie: Sophie zoekt op Google naar ‘dames kettingen’. Ze ziet meteen de advertentie van jouw sieradenwebshop. Jouw advertentie bevat namelijk het keyword ‘dames kettingen’. Sophie klikt op jouw advertentie en komt direct op een mooie, snelle landing page van jouw webshop, met daarop de collectie dames kettingen. Sophie kijkt even rond en schaft een ketting aan.

Dit is een voorbeeld van hoe goed adverteren op Google snel tot een aankoop/conversie kan leiden. Als je een hoge kwaliteitsscore wilt, zorg dan dat je op deze manier werkt. Gebruikers met een hoge kwaliteitsscore leveren namelijk continu goede advertenties met een hoge conversiewaarde. Ook leveren goede advertenties je meer clicks op, en worden ze hoger gerankt in Google. Uiteindelijk zorgt dit voor de meeste inkomsten voor jouw zaak.

Controleer dus regelmatig je kwaliteitsscore en zorg dat deze zo hoog mogelijk blijft. Zo blijven al je campagnes succesvol en krijg je de meeste waarde voor je geld en tijd.

Targeting en weergave: je advertenties weergeven

Na het starten van je campagne is het doel dat je advertentie door zo veel mogelijk mensen gezien wordt en dat de conversiewaarde zo hoog mogelijk wordt. Dit wordt bepaald door het algoritme van Google, maar hier kun je ook zelf voor zorgen. Er zijn verschillende factoren die bepalen wanneer, waar en hoe een advertentie wordt weergegeven. Bij het instellen van je campagne heb je namelijk verschillende factoren moeten aangeven, zoals taal en geografische locatie. Al deze factoren bepalen hoe,  wanneer en hoe lang een advertentie zichtbaar is.

Advertenties kunnen dus gericht zijn op taal, geografische locatie, per land of zelfs in de buurt van een adres. Ook zijn sommige advertenties niet op alle devices beschikbaar. Bij het aanmaken van je advertenties kies je voor deze opties.

Ook de advertentiepositie is belangrijk. Hierbij komt de advertentieveiling om de hoek kijken: de manier waarop Google bepaalt welke advertenties worden weergegeven in de advertentie-rangschikking, en hoe ze worden gepositioneerd. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de advertentie, het bod (het maximumbedrag wat je wilt betalen voor een klik), de pagina waar de advertentie naartoe leidt, en het verwachtte effect van de advertentie en zijn bijbehorende extensies. Al deze factoren bepalen op welke positie jouw advertentie vertoond wordt. Indien je een beter zichtbare advertentie wilt, probeer dan eens je bod te verhogen of de kwaliteit van je advertenties en bestemmingspagina te verbeteren.

Het is mogelijk zelf te bekijken hoe en waar je advertentie zichtbaar is. Kies voor de optie Advertentievoorbeeld en -diagnosetool om dit te zien. Het voordeel is dat deze tool geen vertoningen registreert. Als je zelf gaat zoeken naar je advertentie, registreert Google wel vertoningen. Vertoningen zonder klikken veranderen de CTR in jouw nadeel en zorgen er uiteindelijk voor dat de advertentie minder vaak wordt weergegeven. Dit is zeer slecht voor de positie van je advertenties en kan er ook tot leiden dat je de advertentie helemaal niet meer zult zien. Dit komt omdat Google registreert dat er geen interesse is in de advertentie, en deze dus niet meer laat zien. Gebruik dus altijd de door Google geleverde tool om de positie van je advertentie te controleren.

Naarmate je advertentie meer wordt weergegeven, wordt de kans op conversie steeds groter. Met een betere weergave van je advertenties zal je conversie dus toenemen en je inkomsten groeien.

Waar moet je op letten bij het gebruik van Google AdWords?

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen. Het is namelijk een erg complexe tool. De leercurve is erg steil en de tool is erg uitgebreid voor beginnende gebruikers. Als je in het begin niet weet wat je doet, kun je erg veel geld verspillen met mislukte campagnes. Dit is ook een ander nadeel: Google AdWords kosten kunnen erg hoog oplopen. Lees je dus goed in, zodat je zeker weet wat je doet en wat de valkuilen zijn, en je niet voor een dure verrassing komt te staan. Maak zeker gebruik van de mogelijkheid van het instellen van een maximum limiet.

Ook is het moeilijker voor Google te indexeren tot welke doelgroep iemand behoort. Google weet voornamelijk naar waar mensen naar op zoek zijn en wat ze interesseert. Google weet echter niets over wie ze zijn, wat ze doen of voelen, in tegenstelling tot sociale netwerken zoals Facebook. Ondanks dat biedt deze vorm van adverteren nog steeds vele voordelen in tegenstelling tot adverteren via Facebook of andere social-mediakanalen. Ook biedt Google uiteraard grote voordelen als je het gaat vergelijken met conventionele media. Het is goedkoper, sneller en het bereik is vele malen groter. Google AdWords is dus voor veel bedrijven een geweldige oplossing voor goedkope advertenties met een groot bereik.

Zoekwoordlijsten en keywords

Zoekwoorden, oftewel keywords, zijn de belangrijkste tools die je kunt gebruiken om van je campagne een succes te maken. De basis van je advertentie is namelijk het zoekwoord.

Doe eens een zoekwoordonderzoek: kijk welke zoekwoorden veel gebruikt worden in het gebied waarin je wilt adverteren. Google biedt zoekwoord-suggesties, maak hier handig gebruik van. Ook is er de optie keywords onder te verdelen in groepen. Maak hier zeker gebruik van voor het genereren van de juiste advertentie bij ieder zoekresultaat.

Het is ook mogelijk negatieve zoekwoorden in te stellen: zoekwoorden waarbij jouw advertentie zeker niet gevonden wil worden. Uiteraard zitten hier een aantal aanstootgevende termen bij, denk bijvoorbeeld aan termen die te maken hebben met pornosites, geweld of illegale zaken.

Ook alle andere termen waar je als ondernemer liever niet mee geassocieerd wilt worden, of die niet op jouw product of dienst van toepassing zijn, kun je vinden of zelf toevoegen in zo’n lijst. Bijvoorbeeld alles wat met ‘tweedehands’, ‘gratis’ of ‘do it yourself’ te maken heeft. Daarom zijn er kant-en-klare lijstjes negatieve zoekwoorden te vinden op internet.

Negatieve zoekwoorden in Google Adwords

Ook kun je zelf nog negatieve zoekwoorden toevoegen. Denk dan aan zoekwoorden die impliceren dat de bezoeker niet op zoek is naar jouw product. Als je een glitterend makeup-merk hebt, en iemand de zoekterm “makeup zonder glitter” intypt op Google, wil je niet met jouw glitter-makeup bovenaan de zoekresultaten komen. Door dit te doen kun je irrelevante clicks voorkomen. Iemand die op jouw advertentie klikt, maar waar je vervolgens geen geld aan verdient, kost jou namelijk geld.

Pas hier wel mee op: het verkeerde negatieve zoekwoord instellen kan de zichtbaarheid van je advertentie negatief beïnvloeden.

Actieplan: keywords instellen. Bij het maken van advertentiegroepen en advertenties heb je als het goed is al je positieve keywords ingesteld. Er is echter ook een optie voor een lijst met negatieve keywords.
Stap 1: klik op de sleutel en ga naar de Instellingen.
Stap 2: kies voor de optie Lijsten met uitsluitingszoekwoorden
Stap 3: klik op de plus. Nu kun je lijsten maken met zoekwoorden die je wil uitsluiten.

Bekende valkuilen en hoe ze te vermijden

Vaak worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Vermijd vooral deze fouten, om je campagne tot een succes te brengen. Wat moet je NIET doen?

  • Zonder enige kennis een campagne beginnen.
  • Een campagne fout inrichten en nooit verbeteren of optimaliseren.
  • Een slechte, zware landing page die de bezoeker niet overtuigt.
  • Een te korte campagne starten.
  • Geen lijst van negatieve keywords gebruiken.
  • Je kijkt niet naar advertenties van de concurrenten en neemt geen advies aan.

Onthoud vooral dat een goede campagne geduld nodig heeft. Het kan soms wel meer dan drie maande duren voordat je een goedlopende campagne hebt lopen. Wees niet bang om nog meer advies en google AdWords uitleg in te winnen.

Hulp en begrippen

Hulp met Google AdWords en professionele Google AdWords tips

Belangrijk: blijf optimaliseren. Veel adverteerders zetten een keer wat campagnes op en kijken er verder niet meer naar om. Maar het is juist erg belangrijk om de campagne voortdurend in de gaten te houden. Gebruik Google Analytics waar nodig en kijk altijd of er zaken geoptimaliseerd kunnen worden. Dat je campagne goed draait, betekent niet dat het niet nog beter kan! Je kunt bijvoorbeeld op zoek naar het toevoegen van nieuwe keywords, advertentiegroepen of het testen van een nieuwe landing page.

Tip 1: Niet genoeg analyse is een veelgemaakte fout. Koppel altijd met een Google Analytics-account en voeg een conversiecode toe. Hiermee kun je zien welke zoekwoorden voor een conversie hebben gezorgd. Zo kun je je campagne makkelijk optimaliseren. Je campagne enkel online zetten is dus niet genoeg, blijf alert op ontwikkelingen en blijf je resultaten altijd doormeten.

Tip 2: Zorg voor een goede, aangepaste responsieve landing page als iemand op je link klikt. Het beste is als de gebruikers worden doorgestuurd naar een pagina die ook echt relevant is voor het zoekwoord dat is gebruikt. Voor een goede kwaliteitsscore zorg je er altijd voor dat je landing page snel laadt en licht blijft. Vermijd onnodig gebruik van content en media.

Tip 3: Stel een vast budget in om je kosten binnen de perken te houden. Je wilt niet 3 maanden een campagne door laten lopen, om er dan achter te komen dat je duizenden euro’s moet betalen, zonder dat dit de bedoeling was.

Heb je hierna nog meer Google AdWords uitleg nodig? Google biedt zelf veel filmpjes en verslagen. Kijk dus zeker even op je Google-account voor hulp. Ook is er een grote community online, en kun je ook een certificaat behalen, waarbij je alle vaardigheden zult leren.

Korte begrippenlijst

  • Google AdWords: een advertentieprogramma, opgezet door Google.
  • keyword: zoekwoord/zoekterm.
  • bod: zelf in te stellen maximumbedrag dat je wil betalen voor een klik.
  • extensie: extra functie die zelf of automatisch toe te voegen is aan een advertentie.
  • CPC (cost per click): de kosten per klik van je advertentie.
  • advertentieveiling: de manier waarop Google bepaalt welke advertenties te zien zijn in welke volgorde.
  • landing page: de pagina waarnaar een advertentie verwijst als erop wordt geklikt
  • CTR (Click Through Rate): de ratio tussen hoeveel mensen er op de advertentie klikken en hoeveel de advertentie gezien wordt.
  • kwaliteitsscore: de score die Google geeft aan de kwaliteit van je advertenties.
  • SEO (search engine optimization): het optimaliseren van een website om deze hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen.
  • ad-group: een groep gerelateerde advertenties. Een campagne bestaat uit verschillende ad-groups.
  • ad: kort voor advertentie. Een ad maakt deel uit van een ad-group.
  • targeting: bepalen op welke groepen je advertentie gericht is.
  • CPV: cost-per-view. Een alternatief voor betalen per klik, waarbij betaald wordt voor het aantal keer dat de advertentie of video is weergegeven.
  • CPA: cost per acquisition, betalen per conversie.
  • SEA (Search Engine Advertising): adverteren op zoekmachines.

 

[thrive_toggles title=”Bronnenlijst” no=”1/1″]

  • https://support.google.com/
  • https://www.interpedia.nl/

[/thrive_toggles]


Tags


You may also like

Meld je aan en word klant

Na meerdere honderden ondernemers in Nederland en België geholpen te hebben met het bouwen en opschalen van hun kennis en informatie bedrijven kunnen we met recht zeggen: "Wat we doen werkt"

Doe jij mee?