23 mei

0 comments

Hoe marketingautomatisering jouw manier van werken zal veranderen

De grootste trend bij kleine bedrijven is momenteel niet alleen het runnen van een eigen zaak, maar het runnen van je bedrijf in je eentje, als een directeur/manager/medewerker/schoonmaker. Ondernemers spelen op zeker, maar ze spelen het ook slim anno 2018. Ze gebruiken software voor marketingautomatisering als hun gerobotiseerde werkploeg. Dit stelt hen in staat om een bedrijf op te bouwen met minimale kosten waar normaal gesproken betaalde medewerkers voor nodig zouden zijn. Met het gebruik van automatiseringssoftware kunnen deze zogenaamde ‘solopreneurs’ hun bedrijf gestaag laten groeien en uiteindelijk een deel van hun contracten uitbesteden aan andere bedrijven.

Met andere woorden, als je automatiseringssoftware leert gebruiken, dan kan je het bedrijf laten overleven tot na de eerste 1-2 jaar waarbinnen de meeste bedrijven normaal gesproken failliet gaan. Automatiseringssoftware stelt je in staat om je merk op te bouwen en je gehele proces te controleren, door als het ware iedere fase van je proces te ‘micro managen’… en dit natuurlijk zonder het gedoe van werknemers die het niet leuk vinden om op de vingers gekeken te worden!

De voordelen van marketingautomatisering

Volgens Entrepreneur.com, zijn er verschillende voordelen verbonden aan de ‘selfmade zakenman’. Van creatievere en bestuurlijke vrijheid, een flexibeler werkschema en zelfs de mogelijkheid om een grotere workaholic te zijn- maar altijd op je eigen voorwaarden. Je kunt alles voor het merk van je eigen bedrijf kiezen en je kunt alle eer voor het succes ervan zelf opstrijken. Je kunt je eigen unieke visie ontwikkelen en dit onafhankelijk doen.

marketing automation om succesvol zaken te doen

Dat is geweldig, er kleeft echter een belangrijke ‘MAAR…’ aan die visie op succes. Als je zo veel onafhankelijkheid wilt, dan moet je harder werken aan een plan om je focus te behouden. Je moet ook je eigen tijd effectief kunnen managen en daarmee kan marketingautomatisering je heel goed helpen. Je kunt een virtuele medewerker creëren en veel oppervlakkige taken uitbesteden die voor jou tijd vrijmaken om je te richten op bestuurlijke besluiten en het creëren van een betere levensstijl!

Welke bedrijven gebruiken marketingautomatisering?

Het is te gemakkelijk om te stellen dat IEDER bedrijf of zelfstandige ondernemer kan profiteren van een marketingautomatiseringsprogramma. Maar gelijktijdig voeren vele bedrijven nog steeds diverse herhaalde taken uit. Het idee achter deze software is dat het bedrijfsactiviteiten stroomlijnt en zodoende ruimte creëert voor marketing, een soepele workflow en hogere winstmarges. Volgens QuickSprout, gaat het hierbij vaak om processen als klantsegmentering, klantdata integratie en campagnemanagement.

Voor het managen van klantrelaties is het nodig om marketingcampagnes te volgen en veranderingen en groei door te voeren die een betere Return On Investment geven. Op het eerste gezicht zou je denken dat deze methoden en strategieën jouw bedrijf universeel maken, net zoals bij Amazon of eBay. Mensen kunnen jouw producten dag en nacht kopen. Tot zo ver geen probleem.

Wat deze strategie zo succesvol maakt, is dat campagnes kunnen worden ontwikkeld om geschikte leads te voeden met zeer persoonlijke content. Het bekeren van persoonlijke contacten. Stelt je voor dat jij je 50 medewerkers zou kunnen veroorloven en dat zij allemaal persoonlijke aandacht aan de klant zouden kunnen schenken. Dat zou geweldig zijn als je dit zou kunnen betalen, toch? Dit is precies het doel van marketingautomatisering – om leads om te toveren tot klanten die deze persoonlijke aandacht beantwoorden.

Het is waar dat het gebruik van marketingautomatisering niet voor iedereen is weggelegd in die zin dat niet alle bedrijven de mijlpaal hebben bereikt waarbij de investering zich terugverdient. Volgens QuickSprout kan deze software voornamelijk kleine bedrijven helpen die een flexibele prijsopbouw hebben met een maandelijkse afname.

Daarnaast is het noodzakelijk dat deze bedrijven een businessplan hebben en een marketingstrategie die er klaar voor is om de campagnedata te volgen. De doelgroep voor wie de software het meest geschikt is, is de solopreneur die beperkte marketingcapaciteit beschikbaar heeft en die geen IT-medewerkers heeft, wat in feite geldt voor de meeste startups.

Het is echter misleidend om te stellen dat slechts een enkele sector deze strategie nodig heeft omdat de meeste sectoren gemeenschappelijke kenmerken hebben. We hebben allemaal zogenaamde ‘buy cycles’ en deze buy cycles hebben allemaal raakvlakken die de software kan managen.

Bijvoorbeeld, het eerste contact met jouw bedrijf kan worden gelegd via een zoekterm in een zoekmachine en een landing page. Je zou kunnen denken dat je het goed gedaan hebt wanneer een lead jouw Facebookpagina ‘liked’. Echter, de beste strategie is het hebben van meerdere contactpunten zoals een blog, een e-mail, social media, aankondigingen, enzovoorts. Dit is het conversietraject en er zijn zo veel variabelen die het proces kunnen beïnvloeden dat het een grote fout is om niet meerdere points of contact in te richten.

Bovendien veronderstelt een succesvol marketingplan een langdurige betrokkenheid van de klant, niet enkel één product voor de rest van het leven. Dit is een ander kenmerk van deze software; het creëren van lange termijn-leads door het gebruik van diverse geautomatiseerde processen. Uiteindelijk kan je een e-maillijst creëren en data over je klanten verzamelen waarmee je toekomstige campagnes beter kunt plannen.

Wat is marketing automation? Is het niet gewoon SPAM?

Dit is een mythe waar veel mensen in geloven en ja, veel klanten denken misschien ‘Ik reageer niet op e-mails, ik volg je wel op social media’. Maar maakt dit lead marketingsoftware minder waardevol voor jou – zeker wanneer je losse, ongrijpbare producten of services verkoopt?

Niemand houdt van geautomatiseerde SPAM, omdat dit het tegenovergestelde van persoonlijk is. Het is slecht geadresseerd, bijzonder onpersoonlijk en gewoonweg beledigend tegenover de individuele klant. Maar als de marketing goed wordt gebruikt is geautomatiseerde marketing het tegenovergestelde van SPAM- het is een gesprek waar de klant mee heeft ingestemd. Het is persoonlijk, doelgericht en getimed om de klant te bereiken op een ideaal tijdstip. Dit maakt communicatie tussen jou en je klant sterker en persoonlijker. Door de beschikbare tools goed te verkennen kan je de conversatie zelfs persoonlijke maken, waardoor je kunt achterhalen wat de klant werkelijk van je wil. Als je deze functionaliteiten gaat gebruiken dan realiseer jij je direct dat je niet willekeurig adverteert aan wie het maar horen wil. Je koestert je leads zorgvuldig met een sales funnel strategie.

Hoe automatiseer je jouw bedrijf?

Welke instrumenten biedt marketingautomatisering die jou helpen om tijd te besparen? Immers, het updaten van social media en het uitsturen van massa e-mails is wellicht handig, maar rechtvaardigt de investering niet.

De echte voordelen van automatiseringstools zijn de persoonlijke maatwerk toepassingen voor jouw klanten. Bijvoorbeeld:

  1. Het toevoegen van content, gebaseerd op het profiel van een gebruiker of zelfs gebaseerd op de gebruikspatronen van je website;
  2. Het organiseren/ segmenteren van klanten op basis van hun demografische gegevens, interesses, en gedrag;
  3. De mogelijkheid om variabelen te testen en te rapporteren, zoals verschillende aflevermomenten en onderwerptitels;
  4. Het integreren van verschillende informatiestromen bij een merk voor een betere ‘cross-platform experience’.

Dus de reden dat de meeste marketeers dit onderdeel van de marketing oppakken is om hun web traffic te volgen, hun campagnes te verfijnen en te plannen voor de toekomst. Zij genereren hoogwaardigere leads en transformeren die tot verkopen door traffic trends te bestuderen, hun campagnes aan te passen waar nodig, te experimenteren met variabelen en vervolgens een betere en meer persoonlijke connectie te maken met hun doelgroep.

Zo zet je marketing automation in voor jouw bedrijf

Wat gebeurt er als je begint om jouw Online Business te automatiseren?

Marketingautomatisering bestaat in feite uit drie onderdelen: het ontwikkelen van content, de analyse en vervolgens het optimaliseren van de campagne. Het verbeteren van conversiecijfers begint met het ontwikkelen van content die zich MEESTAL richt op het publiek in jouw niche. Echter, in deze fase is je content nog niet erg persoonlijk. Daarom start je met de ‘conversiefunnel targeting-fase’, dit is een ontwikkeling van de interactie van jouw klanten met je merk. Terwijl de interactie voortduurt, verandert de houding van de klant terwijl jij zijn/haar behoeften, vragen en zorgen begint aan te spreken. Je creëert een groter vertrouwen terwijl de content van je marketing verandert en inspeelt op hun behoeften.

Marketingautomatisering helpt je om de berichten en content die jij publiceert te personaliseren, over verschillende kanalen. Dit stelt je in staat om vast te leggen wat jouw gebruikers doen en vervolgens te reageren met een geautomatiseerde, maar ook gepersonaliseerde reactie. Je verfijnt je aanpak op basis van het gedrag van je klanten.

Marketingautomatisering helpt je in het bijzonder om leads te converteren. Wanneer je begint om effectieve lead magnet content te publiceren (nu steeds persoonlijker) verschuift je focus van genereren naar het converteren van traffic. Marketingautomatiseringssoftware stuurt je analyses, helpt je bij het creëren en managen van speciale aanbiedingen, vervolgt met het tonen van interesse in de klant en het versturen van opt-in e-mails gebaseerd op de criteria die jij selecteert op basis van gebruikerspatronen. Tenslotte kan de software je helpen bij het plannen van upselling campagnes en andere ‘calls to action’ die conversie stimuleren, door relaties te onderhouden met klanten en hun interesse over langere tijd vast te houden.

Het ontwikkelen van je levensstijl en hoe automatisering hierbij kan helpen 

Entrepreneur.com deelde dit opmerkelijke feitje: 96 procent van de mensen die jouw site bezoeken zijn er niet klaar voor om van je te kopen. Aan hen moet het product nog ‘verkocht’ worden, wat betekent dat hen regelmatig benaderen, publiceren en het integreren van je boodschap de enige manier is om hen te beïnvloeden bij het maken van een besluit. Dat betekent, dat je automatiseringssoftware moet gebruiken om je conversies te optimaliseren, of je moet genoeg verdienen aan die 4% impulsieve kopers om rond te kunnen komen of tenminste een tweede inkomen te verdienen.

De automatiseringsbenadering stelt je in staat een meer realistische strategie te voeren en zo lang mogelijk met de potentiële in contact te blijven – alsof de klant lijfelijk aanwezig is en alle persoonlijke aandacht krijgt die hij nodig heeft om over te gaan tot aankoop.

Het ontwikkelen van je levensstijl verwijst naar het proces waarbij je UIT de tijdrovende werkzaamheden stapt waarin veel ondernemers blijven steken door deze taken te automatiseren. Je kunt je dan beter concentreren op het genereren van content, het bestuderen van traffic en verkooptrends, het opschalen van je bedrijf en je kunt kiezen voor een meer bestuurlijke benadering van besluitvorming.

Terwijl je groeit kan je beginnen om veel van deze bedrijfsactiviteiten te automatiseren, waarmee je hoge personeelskosten voorkomt, of zelfs kosten voor het uitbesteden van werk aan low-cost firma’s. Bepalen welke taken kunnen worden uitgevoerd door technische applicaties en automatisering en welke taken wellicht beter door mensen kunnen worden uitgevoerd (zoals callcenters voor klantenservice) is een volgende stap in de groei van een bedrijf.

Het genereren van leads is net zo moeilijk als lead conversie. Als je nog bezig bent met het uitdenken van je strategie en je creatieve acties, dan heb je daar je handen vol aan. Maar zodra je deze strategieën hebt geïmplementeerd, dan zal je er snel achter komen dat terwijl je groeit, het managen van je bedrijf en het bereiken van nieuwe leads erg tijdrovend is.

Het mooiste is dat lead generation software je helpt om je inkomensstroom te automatiseren, waardoor je passief geld kunt verdienen met werkzaamheden die je al weken geleden hebt uitgevoerd. Met automatisering kan je stoppen om tijd te besteden aan het jongleren met verschillende projecten en het doen van handmatig werk waar iedere ondernemer enthousiast mee begint (en waarmee hij zichzelf niet geheel toevallig ook over de kop werkt!). Hoe meer tijd je besteedt aan het spelen van verschillende rollen in je bedrijf, des te minder effectief je strategie en leiderschap zal zijn – en dat verdient je volle aandacht.

Het succes van marketingautomatisering hangt af van je strategie (inclusief het creëren van een werkprocedure die de gebruiker van de lead magnet -de haak- naar bezoeker, naar klant, naar terugkerende klant gidst) en hoe persoonlijk jij je bericht maakt. Met de nieuwste automatiseringssoftware kan je direct met de klant in contact komen en het systeem zo programmeren dat de klant specifieke berichten ontvangt op basis van zijn/haar gedrag. Je hebt nu een dialoog in plaats van blind te adverteren en hopen dat iemand toehapt.

Je zult drastische resultaatverbeteringen zien als je CRM-software met analytics tools integreert en een strategie ontwikkelt om in te spelen op meerdere klantprofielen. Deze persoonlijke aanpak is de sleutel voor marketing door kleine bedrijven.

Nog belangrijker, het omarmen van deze methode voor je bedrijfsvoering is een voorbeeld van lifestyle design, waardoor je weer controle terugkrijgt over jouw leven -professioneel en persoonlijk- en herhaalde taken uitbesteed aan geautomatiseerde programma’s. Machines doen het werk, terwijl jij je kunt concentreren op de taken waar je goed in bent. Je kunt zelfs starten met het plannen voor de lange termijn, het genereren van een passief inkomen, terwijl je tijd doorbrengt met vrienden en familie.

Tenslotte, het leven draait om de mooie momenten die we meemaken en ons bijblijven!
Zullen al die saaie taken jou bijblijven?
Zou je niet veel liever de echt belangrijke momenten beleven en minder tijd besteden aan te hard werken?

Het wordt tijd om al die afleiding uit te besteden en je te concentreren op wat echt belangrijk is. Onthoud dat iedereen kan profiteren van bepaalde elementen van lifestyle design en geautomatiseerde lead generation programma’s, omdat de juiste strategieën en technologieën altijd schaalbaar zijn en voor jou kunnen werken in jouw eigen tempo. Besteed er nu een beetje meer tijd aan om deze toepassingen te managen en ontwikkelen en neem later wat meer vrij wanneer de business zichzelf runt!

Bronnen

  • https://www.entrepreneur.com/article/251738
  • https://www.quicksprout.com/the-definitive-guide-to-marketing-automation-chapter-1/
  • https://www.entrepreneur.com/article/287143

Tags


You may also like

Meld je aan en word klant

Na meerdere honderden ondernemers in Nederland en België geholpen te hebben met het bouwen en opschalen van hun kennis en informatie bedrijven kunnen we met recht zeggen: "Wat we doen werkt"

Doe jij mee?