13 februari

0 comments

Hoe Marketing Automation je Business en je Leven kan Redden

Heb je wel eens gehoord van de uitdrukking ‘you don’t work harder, you work smarter’? Dan heb je misschien al wel een idee wat marketing automation voor je kan betekenen. Als je achterover leunt en je levenservaringen en je carrièreverloop analyseert moet je jezelf afvragen: ‘Heb ik te hard gewerkt voor te weinig geld, of heb ik slim gewerkt en meerdere manieren gevonden om inkomen te genereren?’.

Als jij je een slag in de rondte hebt gewerkt om één enkel item of één enkel contract te verkopen dan wordt je uiteindelijk slechts beloond voor dat ene item…. Maar wat als er een manier was om meerdere producten gelijktijdig te verkopen? Met andere woorden, om een model te bouwen waarmee de producten zichzelf verkopen terwijl jij de commissie opstrijkt? Dat klinkt als een piramidespel! Het kan niet moeilijk zijn, aangezien jij reeds je eigen productlijn verkoopt, net zoals iedere andere retailer zoals Wal-Mart of Amazon.

De truc is om tools voor marketing automation in te schakelen bij de verkoop van jouw producten. Werk slimmer, niet harder.

Werk slimmer, niet harder

Wat is marketing automation?

Je werkt hard om een project af te ronden en vervolgens laat je de producten zichzelf verkopen, terwijl je internetcampagne zichzelf runt. Marketingautomatisering is mogelijk met software die dagelijks, wekelijks en maandelijks taken uitvoert namens jouw bedrijf. Alles van email tot het updaten van je website en je blog tot je social mediaberichten kan worden uitgevoerd met automatiseringssoftware. Sterker nog, zodra jij je webpagina hebt ontworpen en leads hebt gegenereerd kan je starten om alles te automatiseren en te zien hoe goed de business zichzelf runt.

Slim automatiseren met marketing automation

Soms krijg je hele slechte tips voor Marketing Automation

Hubspot is een van de meest succesvolle automatiseringssites en gaf onderstaande waarschuwing aan nieuwe marketeers die helemaal enthousiast waren om dit jaar te gaan automatiseren. “Marketeers verkeren in de veronderstelling dat alle digitale automatiseringstools voor marketing die benodigd zijn voor groei vallen onder de titel ‘marketing automation’. Dit misverstand zorgt ervoor dat marketeers met geavanceerde tools het middelste gedeelte van hun sales funnel kunnen automatiseren, maar geen oplossing hebben voor het genereren van nieuwe leads.”

Met andere woorden, inspringen bij het midden van de sales funnel en beginnen met het voeden van klanten halverwege het sales proces is zinloos. Je kunt eigenlijk niemand aanspreken die je nog niet kent of waarmee je nog geen contact hebt. Wanneer marketeers starten met het inkopen van e-mail leads, dan bedriegen ze zichzelf door in aantallen te gaan denken. Als je één miljoen e-mails verstuurt, dan zullen er toch wel 1000 mensen reageren, toch?

Dat is dezelfde filosofie die spammers gebruiken en alles wat zij daarmee bereiken is dat ze een reputatie als spammers krijgen. De enige manier om echte leads te verkrijgen en ze te voeden middels geautomatiseerde marketing is door een persoonlijke pitch te maken en vanaf het begin een goede verstandhouding te creëren. Je hebt vaak echt geen idee waar dergelijke emaillijsten vandaan komen en hoe de namen zijn verkregen. Het zou het tegenovergestelde klantprofiel kunnen bevatten als hetgeen jij zoekt.

Tools voor marketing automation zijn afhankelijk van de effectiviteit van je campagne, geen wonder dat vele marketeers in de sector deze programma’s beschouwen als verspilling van tijd en geld of als ‘te veel gedoe’.

Hubspot geeft zelf aan dat bij nieuwe marketeers bij het verkennen van market automated software, de resultaten vaak niet opwegen tegen de investering qua tijd of geld. Consultant David Raab werd geciteerd door Hubspot en gaf aan de statistisch gezien, automatiseringstechnieken lagere resultaten boeken in vergelijking met bloggen of SEO-strategieën, zeker gezien de extra inzet die de software vereist.

Het draait allemaal om timing!

Wat is het ontbrekende deel van de puzzel hier dan? Hoe komt het dan een concept dat briljant en oprecht is in alle opzichten, op de een of andere manier toch niet de gewenste resultaten oplevert?  Het probleem kan zijn dat marketeers te vroeg investeren in automatisering, door pakketten te kopen vóórdat zij voldoende traffic en voldoende leads hebben verkregen. Een beperkt aantal leads rechtvaardigt de investering van een heleboel tijd en geld niet, terwijl het genereren van meer leads (met behulp van een goede Lead Magnet en kopij die past bij je sales funnel) een betere investering zou zijn in deze fase.

Een ander probleem dat voor verminderde resultaten zorgt, is dat beginnende marketeers vaak afhankelijk zijn van basale emailprogramma’s, die slechts een klein deel van de functionaliteiten bevatten van een compleet geautomatiseerd marketingpakket. Je zou kunnen zeggen dat email marketing in algemene zin niet zo effectief zal zijn, tenzij je meer tijd investeert in ‘top-of-the-funnel marketing’, zoals bloggen, het gebruik van social media en het creëren van links.

Eén van de belangrijkste tips voor marketin gautomatisering die je in acht moet nemen is dat je een stabiele aanwas van nieuwe leads moet hebben voordat je de investering in deze software kunt rechtvaardigen.

Vanuit de klant geredeneerd is dit een logisch gegeven. Als je niet weet wie jou benadert, waarom zou je dan reageren? Als jij je klant niet kent, dan zullen je geautomatiseerde e-mails slecht geschreven zijn en zullen ze klinken als spam en irrelevant zijn voor je lezer buiten je doelgroep. Zelfs als je meer succes hebt en een groeiend aantal leads hebt, dan kan je niet vertrouwen op enkel nieuwsbrieven om voldoende inkomen te genereren.

Wat is het goede moment om te investeren in Software voor Marketing Automation?

Investeren in marketing automation tools?

Hoeveel leads zijn genoeg om de kosten te rechtvaardigen? Omdat tijd hier de belangrijkste investering is (en in theorie heb je altijd meer tijd nodig om te doen waar je het beste in bent, namelijk schrijven en het uitzetten van de strategie), is het goed om te overwegen hoe je op dit moment je tijd gebruikt en of er ruimte is om je tijd beter te gebruiken. Volg je campagne niet alleen voor wat betreft de cijfers, maar stel jezelf ook evaluatieve vragen, zoals: krijgt mijn sales-team meer werk dan zij kunnen verwerken? Zou dit een automatiseringsprogramma kunnen rechtvaardigen? Werk je aan een content strategie die past bij de reis die je klant aflegt door jouw sales funnel? Bekijk je enkel email clicks of beschik je over andere data die je kunt volgen om een beter beeld te krijgen van wie jouw klanten zijn?

Overstappen op marketing automatisering

De belangrijkste vraag is om te overwegen is je ‘lead nurturing strategy’, de wijze waarop jij je klanten voedt. Die kan gewoonweg niet alleen maar bestaan uit het versturen van e-mails. Er moet een persoonlijke benadering zijn en een aanknopingspunt met de lead magnet die de klanten zo ver heeft gebracht.

Tools voor marketingautomatisering kunnen je marketingstrategie niet bepalen, maar voeren de taken uit van een administratief medewerker die een aantal taken tijdig en met precisie kan herhalen. Dit betekent dat zodra jij het punt van grote groei hebt bereikt, jij jouw inspanningen kunt schalen en e-mailmarketing software kunt gebruiken om je tijdrovende activiteiten die nu niet langer jouw continue aandacht nodige hebben uit te breiden.

Als het aankomt op het ontwikkelen van content voor e-mailmarketing software, is het essentieel om de campagne op te bouwen rond de klant als middelpunt. Toegegeven, het is niet mogelijk om elke lezer persoonlijk aan te spreken en daar een intiem contact mee te hebben zoals dat persoonlijk zou kunnen. Maar je doelgroep verwacht ook niet zo’n indringend gedrag. Wat zij wel willen is de illusie van een persoonlijke aanpak. Een aanpak die voortborduurt op de uitingen van de lead magnet en inspeelt op hun behoefte die jij reeds eerder hebt aangesproken.

Marketing automation en email marketing

Borduur jij voort op dat contact? Gebruik jij al je verschillende kanalen om met diezelfde klant te praten, alsof je een compleet plaatje schetst van jouw doelgroep? Vraag jij jezelf af wat hun unieke uitdagingen en interesses zijn? Welnu…. past de e-mail die jij hen stuurt bij deze lange conversatie die jij tot op heden met hen hebt gehad?

Als je denkt dat je nog onvoldoende lead interesse hebt op dit moment, stel geautomatiseerde email software dan (niet oneindig ver) uit. Maar herschrijf in plaats daarvan je kopij en besteed meer tijd aan het aanpassen van de ‘top of the funnel’ aan je publiek, om te verzekeren dat je individuele mensen benadert met jouw campagnes.

Marketeer Brittany Berger is een goed voorbeeld van iemand die meerdere kanalen gebruikt om een boodschap aan haar ideale klant te sturen. Maar realiseer je wat zij op haar website zegt over marketing automation tools. Zij geeft aan dat zodra je leert om je tijd effectiever te managen met het gebruik van ‘life hacks’ en door taken te groeperen, je uiteindelijk tegen een muur aanloopt – waarbij je alles zelf kunt managen en bijhouden, maar door dat te doen ontneem jij jezelf de kans om je bedrijf uit te breiden.

Dit is het kantelpunt waarop je moet gaan automatiseren – nadat je jouw leven en je zakelijke routine op orde hebt, en je klaar bent om nieuwe business aan te nemen, ook al heb je onvoldoende tijd om meer werk te verzetten. Je breidt je business uit door deze taken uit te besteden aan geautomatiseerde programma’s of ‘robots’ bij wijze van spreken.

Onthoud dat hoewel creativiteit, marketing en verkopen menselijke processen zijn, veel van je tijd uiteindelijk verloren gaat aan het uitvoeren van routinematige werkzaamheden zoals brieven versturen, het posten op blogs en social media op exact het juiste moment en het beantwoorden van nieuwe leads. Automatiseringssoftware leert je om je eigen unieke regels te optimaliseren en toe te passen en je taken beter te managen, zelfs al zijn er verschillen tussen je campagnes of de fasen in je funnel.

Situaties die zich goed lenen voor automatisering zijn bijvoorbeeld routinematige taken, of het (laten) uitvoeren van taken tijdens piekmomenten op de dag. Hoewel sommige taken creativiteit vragen om differentiatie aan te brengen in uitingen, zijn sommige andere taken bijna altijd gelijk (social media promoties zeggen bijvoorbeeld bijna altijd hetzelfde)…. en toch bereiken die grote aantallen nieuwe klanten.

De gedachte is dat als je 5-10 minuten kunt investeren om een robot te programmeren om voor je te werken, dan bespaar je uiteindelijk 5-10 minuten per dag en dat is een significante Return On Investment qua tijd. Dat is een hele dag op jaarbasis die je kunt uittrekken voor de ontwikkeling van nieuwe projecten en uitbreiding. Dat is het werk waar jij uiteindelijk van geniet en er bestaat geen twijfel dat als je van je werk geniet, je veel productiever bent en bent gedreven om betere content te produceren.

Buiten het verbeteren van de efficiëntie, verzeker jij je ook van stiptheid, door automatiseringssystemen taken te laten uitvoeren waarbij je de menselijke fouten elimineert. Deze vergeten taken kunnen kostbaar blijken, zoals bijvoorbeeld vergeten om een update te draaien en klanten te verliezen, maar ook door bijvoorbeeld facturen te vergeten.

De Beste Marketing Automation Programma’s voor Bedrijven, Startups en Ondernemers

De beste marketing automation software

Laten we de meest belangrijke automatiseringsprogramma’s bespreken die marketeers als nuttig bestempelen omwille van tijdwinst en om geen ongeoorloofde uren te verspillen aan software die je niet nodig hebt. Laten we enkele voorbeelden van marketing automation bespreken die je aan de gang kunnen helpen in je nieuwe campagnes.

Email marketing programma’s zoals Constant Contact zijn ontwikkeld voor kleine bedrijven en zijn met 15 dollar per maand betaalbaar. In ruil daarvoor krijg je een gebruiksvriendelijke interface die jou helpt om je nieuwsbrieven en bulk e-mails voor opt-in leads te organiseren. Hubspot is ook inbound marketing software die naast email marketing aanvullende functionaliteiten biedt zoal social media, SEO en content strategie, een analytics dashboard en maatwerkrapportages.

Diverse marketing automation tools

Als je jezelf nog in de eerste fasen van een campagne bevindt, onderschat dan een programma als RescueTime niet, deze helpt je om je dagelijkse routine in kaart te brengen en je een overzicht te geven van je meest tijdrovende programma’s. Dit kan je helpen te focussen op tijd voor taken die de geplande tijd te buiten gaan.

Active Campaign is ideaal voor ondernemers die net voor zichzelf beginnen en geen medewerkers hebben. Tegen een nog scherpere prijs dan Constant Contact, helpt deze tool je met features zoals het opbouwen van een emaillijst met standaard kenmerken en de mogelijkheid om inschrijvers te taggen op basis van de producten die zij reeds hebben aangekocht, of lead magnets waarvoor zij zich hebben opgegeven. Je kunt zelfs de links waar zij op hebben geklikt traceren, of e-mails die zij hebben geopend, waardoor je deze klanten in principe individueel kunt targeten.

Buffer en Hootsuite zijn ideaal om social mediapagina’s te managen aangezien zij automatisch posts kunnen inplannen en kunnen toevoegen aan een wachtrij, met een aanbevolen piektijd om te posten – niet gebaseerd op gemiddelden, maar op de profielen van de prospects die jij creëert. HootSuit is bekender en heeft aanvullende features, zoals de mogelijkheid om je notificaties te sturen zodra jij ergens wordt vermeld. Maar veel marketeers kiezen voor Buffer vanwege de interface.

AgileCRM is voor customer relationship managementtaken en heeft een alles-in-één benadering. Je kunt meerdere taken automatiseren voor sales, service en marketing op één centrale locatie. Het programma helpt je om mijlpalen bij te houden voor leadgeneratie, kwalificering, nurturing en gamification. Het heeft zelfs telefonische functies, zoals one-click calling, voicemail automatisering en call scripts. Aangezien het loont om meerdere platforms te bedienen zijn er plug-ins voor websites en tools zoals Skype, Shopify en Android/ IOS-apps.

ExactTarget en Pardot kunnen helpen met taken die verder reiken dan email automatisering, zoals mobiele app functies, waarbij ExactTarget specialiseert in klantgerichte business en Pardot specialiseert in B2B modellen. Een afsprakenplanner zoals Calendly kan je helpen om tijd te besparen door jouw kalender of afspraken te posten, door hem publiekelijk te delen, waardoor jij tijd bespaart op het sturen van berichtjes over je beschikbaarheid en vrije data. Zorg er wel voor dat al jouw collega’s zijn aangemeld en geef hen de bevoegdheid om zelf in te plannen.

Waarom is Automatisering in feite Lifestyle Design?

Wat hebben marketing automation en lifestyle design met elkaar gemeen?

Alhoewel het klopt dat niet iedereen automatiseringssoftware kan gebruiken in de opstartfase is het wel een doel om na te streven wanneer je bedrijf dit punt bereikt. Automatisering is een volgende stap in het plannen van jouw slimmere carrière en niet alleen maar meer tijd te stoppen in (te) hard werken. Automatiseringssoftware is een goede manier om technologie te omarmen en te focussen op de zaken waar jij goed in bent terwijl je andere taken uitbesteed aan ‘robots’ die niet jouw volledige aandacht vereisen.

Volg je eigen werkzaamheden eens een tijdje en bekijk hoeveel uur per week jij triviale internet-taken uitvoert waarvan je denkt dat ze je maar enkele seconden tijd kosten. Door je werkschema te automatiseren geef jij jezelf de gelegenheid om de levensstijl te omarmen waar je van droomt, zonder dat je daarvoor je kans op grotere inkomsten hoeft op te geven.

Het is niet verwonderlijk dat mensen die marketingautomatisering voor hen laten werken zelf meer tijd hebben om creatieve taken uit te voeren en zelfs meer tijd beschikbaar hebben voor persoonlijke projecten en interesses. Sommige mensen gaan zelfs met vervroegd pensioen, omdat hun automatiseringssystemen een groot deel van hun workload overnemen, terwijl zij geld verdienen met de marketingactiviteiten die zij al eerder hebben opgezet.

Werk slimmer met automatisering

Hard werken zonder automatisering na te streven voor je lifestyle – niet enkel voor je werk- is desillusionerend. Als je een idee hebt of een businessmodel dat de economie een impuls kan geven, laat dat idee dan voor jou werken en maak dáár je doelstelling van. Als je nog steeds de uren aftelt tot het einde van de dag, dan werk je te hard…en dan is het geen toeval als je ook niet optimaal werkt en je waarschijnlijk tekort hebt aan specifieke doelen. Misschien heb je wel een hekel aan je werk omdat je het gevoel hebt dat je geen vrijheid hebt, geen uitdaging, of je geen dromen kunt najagen.

Maar je hebt het idee en nu is het slechts een kwestie van groots denken en je strategie te implementeren.

Maak hiervan de doelstelling voor je carrière, zelfs al is het voorlopig een doelstelling voor op de lange termijn. Werk aan de implementatie van wat je hebt geleerd over funneling (trechteren), waardeladders en lead magnets en herstructureer jouw campagne met deze kennis. Al snel zal je meerdere leads genereren en daarna is het de kunst om jouw leven en je bedrijf te automatiseren. Besteed meer tijd aan doen wat je leuk vindt en minder tijd aan triviale zaken.

Als je meer vrijheid wilt, wees dan niet laks. Laksheid zal je enkel afstraffen op de lange termijn, maar door deze nieuwe tijd en technologische bedrijfsaanpak te omarmen, zal je alleen maar verder helpen. Of je het nu helemaal zult maken en een miljonair zult worden, daar gaat het niet om. Jouw boodschap, jouw markt bepaalt je succes.

Het punt is dat nu de technologie voor jou aan je dagelijkse activiteiten werkt, jij de tijd hebt om van het leven, je carrière en je dagelijkse taken te genieten!

Je voelt dat je leeft!

Dat is vrijheid en slimmer werken!

Bronnen

 • https://www.hubspot.com/marketing-automation-information
 • https://blog.hubspot.com/marketing/is-marketing-automation-worth-the-hassle
 • https://www.brittanyberger.com/solopreneur-workflow-automation-101/
 • https://www.constantcontact.com
 • https://www.hubspot.com/pricing/marketing
 • http://www.rescuetime.com/
 • https://activegrowth.com/activecampaign
 • https://buffer.com/
 • https://hootsuite.com/
 • https://www.agilecrm.com/
 • https://mc.exacttarget.com/
 • https://www.pardot.com/
 • https://calendly.com/

Tags


You may also like

Meld je aan en word klant

Na meerdere honderden ondernemers in Nederland en België geholpen te hebben met het bouwen en opschalen van hun kennis en informatie bedrijven kunnen we met recht zeggen: "Wat we doen werkt"

Doe jij mee?