30 april

0 comments

Wildgroei in je bedrijf tegengaan

Wat zou je doen als je met jouw huidige onderneming morgen helemaal opnieuw kon beginnen?

Voor veel ondernemers klinkt dit idee vaak bijna bevrijdend.

Huh… bevrijdend?

Als je helemaal opnieuw moet beginnen dan loop je toch enorme vertraging op?

Ja! Absoluut, dat is inderdaad de negatieve kant.
Maar er is ook een hele positieve zijde.

Het feit dat je verlost bent van alle “wildgroei” in je bedrijf.
Ondernemingen hebben de neiging om in de eerste jaren na hun oprichting heel erg te vervuilen.

De kartrekkende vlijtige ondernemer weet nog niet precies hoe hij het reilen en zeilen van een bedrijf op alle verschillende vlakken het beste aan kan pakken.

Voorbeeldjes nodig? Wat dacht je van deze:

  • Het structureel maken van je aanbod, en dus niet telkens iets anders aanbieden voor een verschillende prijs waardoor iedere klant weer een andere verwachting heeft en jij al die verwachtingen daarna moet managen.
  • Het inrichten van al je online tools op een manier die je leven eenvoudiger maakt in plaats van complexer, zoals de structuur van je inbox, je marketing automatisering, je landingspagina’s en de hierop aangesloten funnels.
  • Een administratie die vanaf moment 1 klopt, in plaats van dat er achteraf van alles gecorrigeerd moet worden. Van die typische dingen waarvan het einde nooit in zicht komt als de problemen eenmaal beginnen.
 

Het zijn fundamentele onderdelen waar je bedrijf op draait, die je hebt opgebouwd in een periode waarin je eigenlijk nog helemaal niet goed wist waar je mee bezig was.

Nu weet je dit misschien wel en denk je regelmatig: “Had ik dit maar anders gedaan”.

Het idee om dit na verloop van tijd eens helemaal opnieuw te kunnen doen is om die reden soms best een aantrekkelijke gedachte.

Zelf heb ik hem maar wat vaak! Vorig jaar ben ik daarom begonnen dit daadwerkelijk te doen.

Bij een aantal van mijn wat langer bestaande projecten ben ik de basis helemaal opnieuw gaan opbouwen.

Hele nieuwe lead-management systemen (nieuwe optin incentives, nieuwe landingspagina’s, nieuwe software om e.e.a. te koppelen)

Gloednieuwe verkooptrajecten (nieuwe verkoopkanalen zoals VSL’s, Webinars, payment providers, etc.)

Nieuwe boekhouding waarin 90% geautomatiseerd is en ik real-time inzicht heb in al mijn cijfers.

Dit grote schoonmaak project waarbij ik korte metten maak met al die wildgroei die zich de afgelopen jaren in mijn bedrijf had gevormd heeft nu al voor een flinke sprong in de omzet gezorgd.

Er lekken minder kosten weg, leads worden beter opgevangen en conversie in een aantal funnels zijn met meer dan 10% gestegen.

Maar nog belangrijker, ik heb nu veel meer rust in mijn hoofd.
De wildgroei van losse eindjes, dingen die niet goed werkten of zaken die ik niet goed op orde had, waren als kleine speldenprikjes in mijn hersenen. 

Ze beïnvloedden mijn concentratievermogen, en zorgden voor energielekken zonder dat ik echt goed in de gaten had waar de oorzaak lag.

Waarom deel ik dit?

Simpel.

Mijn boodschap aan ondernemers is eigenlijk altijd dat ze zich minder met dit soort zaken bezig moeten houden. 

Dat de focus moet liggen bij het binnenbrengen van betalende klanten, niet bij perfecte emailsystemen, mooi ontworpen websites of strakke boekhouding.

Het onderscheid maken tussen hoofd en bijzaken waarbij bijzaken meestal werkzaamheden zijn die niet direct voor omzet zorgen, is in mijn ogen de eerste skill die je als ondernemer moet ontwikkelen.

Maar…

There’s a time and a place for everything, en als je de verkopende basis van je bedrijf eenmaal aan de gang hebt, dan moeten deze zaken uiteindelijk wel een keer aan de beurt komen.

Als je het idee hebt dat je bedrijf door dit soort “wildgroei” vertraagd is. Als je het idee hebt dat kostbare energie weglekt omdat je met het gevoel rondloopt dat er dingen “niet in orde” zijn dan is dit wat ik je aanraad:

  1. Behandel het herzien van de basis van je bedrijf als een project, net als dat het opzetten van een verkooptraject of het ontwikkelen van een nieuw product ook projecten zijn.
  2. Plan een periode waarbij het herzien van je bedrijfsstructuren je enige taak is. Waarbij je zonder afleiding kunt werken aan het bouwen van nieuwe fundamenten.
  3. Pak niet meer dan één ding aan per keer. Dus niet én je website, én je softwarepakketten, én je boekhouding, én je personeel in 2 weken op de schop willen nemen.
 

Op deze manier verbeter je met het verloop van de tijd structureel de basis van je onderneming. Deze wordt stabieler, flexibeler en simpelweg leuker omdat hij je minder kopzorgen geeft.


Tags


You may also like

Meld je aan en word klant

Na meerdere honderden ondernemers in Nederland en België geholpen te hebben met het bouwen en opschalen van hun kennis en informatie bedrijven kunnen we met recht zeggen: "Wat we doen werkt"

Doe jij mee?